ια τον «πυροσβέστη της Νέας Δημοκρατίας», Ευάγγελο Μειμαράκη που επιδιώκει τη σταθερότητα της χώρας, κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος με τις γερμανικές εφημερίδες να επισημαίνουν ότι στην τηλεμαχία Τσίπρα- Μειμαράκη, το κοινό παρακολούθησε ένα δίδυμο γενεών. Δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες που ηλιακά τους χωρίζει μία εικοσαετία. Ο Μειμαράκης ήταν πιο μαχητικός και ο Τσίπρας πιο πρόσχαρος, γράφει η εφημερίδα Tagesspiegel.
Le Monde
Mειμαράκης, ο πυροσβέστης της NΔ, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde κάνοντας μία αποτίμηση της τηλεμαχίας Τσίπρα – Μειμαράκη. Η εφημερίδα αναφέρεται επισης και στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Χαρακτηρίζοντάς τους ιδιαίτερα «πολιτισμένους», αφού απέφυγαν τις προσωπικές επιθέσεις και έκρυψαν τις διαφορές τους με μία ειρωνεία που δεν ήταν πραγματικά αιχμηρή, η εφημερίδα Le Monde επισημαίνει ότι το βράδυ της Δευτέρας, Τσίπρας και Μεϊμαράκης πρόσφεραν ένα τρίωρο debate, μάλλον επιτυχημένο, λίγο πριν τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε κατηγορηματικά να σχηματίσει μία κυβέρνηση συνασπισμού με τη ΝΔ και τη χαρακτήρισε έναν σύμμαχο "παρά φύσιν", προτιμώντας να ζητήσει από τους Έλληνες να του δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Αν και με βάση τις δημοσκοπήσεις η αυτοδυναμία μοιάζει μάλλον απίθανη», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ πάνε μαζί, αλλά ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων μπορεί να αλλάξει ακόμα και την τελευταία στιγμή το σκηνικό. Ο Τσίπρας, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα υπάρχει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών», υποστηρίζει η εφημερίδα Le Monde.
Από την πλευρά του ο Μεϊμαράκης επανέλαβε στο debate την πρότασή του για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων. Και όπως ανέφερε, «οι Έλληνες θέλουν πάνω από όλα σταθερότητα» με τη γαλλική εφημερίδα να τον χαρακτηρίζει «πυροσβέστη της ΝΔ».
Tagesspiegel
Τσίπρας- Μεϊμαράκης: Ήταν επίσης ένα ντουέτο γενεών, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel σχολιάζοντας τη μεγάλη διαφορά των απόψεων των δύο πολιτικών αλλά και της ηλικίας τους. «Η Αριστερά έναντι της Δεξιάς, το νέο έναντι του παλιού», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι στις εκλογές της Κυριακής, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα δύο. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμα πως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το κόμμα της ΝΔ, δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος με την αντιπολίτευση.
Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας περνούσε μία κρίση ηγεσίας μετά την ήττα του στις εκλογές του Ιανουαρίου. Στις αρχές Ιουλίου, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέλαβε προσωρινά την ηγεσία της ΝΔ μετά την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά. Και τότε διαφαινόταν η ίδια κατάσταση. Η μεγαλύτερη δύναμη του Αλέξη Τσίπρα ήταν η αδυναμία των αντιπάλων του. Τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν ότι έχουν αλλάξει. Τώρα, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα. Μάλιστα, σε κάποιες δημοσκοπήσεις είναι πιο λαοφιλής έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ο ένας ήταν πιο μαχητικός, ο άλλος πιο πρόσχαρος. Δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες συγκρούστηκαν. Ο φαλακρός Μειμαράκης με το γκρίζο μουστάκι διασταύρωσε τα ξίφη του με τον κατά 20 χρόνια νεότερό του Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας πρόσχαρος και ελαφρώς αυθάδης, έχει απήχηση στους Έλληνες. Από την άλλη ο Μεϊμαράκης, μιλάει για ανάγκη συνεργασίας, απευθύνει έκκληση για μεγάλο συνασπισμό. Αυτή είναι μία έξυπνη κίνηση, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επισημαίνοντας ότι επτά στους δέκα Έλληνες θέλουν μία κυβέρνηση εθνικότητας ενότητας προκειμένου να λυθούν τα τεράστια προβλήματα της Ελλάδας.
Suddeutsche Zeitung
Όταν η ελπίδα πεθαίνει μόνη, γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας το κλίμα ευφορίας που ήταν διάχυτο στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μετά τη νίκη του κόμματός του τον Ιανουάριο. «Τώρα όμως», όπως γράφει η εφημερίδα, «πολλά από τα στελέχη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι βαθιά απογοητευμένα. Και όχι χωρίς λόγο», υποστηρίζει η Suddeutsche Zeitung γράφοντας χαρακτηριστικά: «Είναι η ιστορία μιας πικρής απογοήτευσης. Όλων όσοι είχαν πολύ μεγάλες προσδοκίες και τελικά τα όνειρα αλλά και οι ελπίδες τους έμειναν τελικά ανεκπλήρωτα».
Διαβάστε επίσης: