Πιο ικανοποιητικό σε σχέση με αυτό του προηγούμενου ντιμπέιτ έκριναν το πλαίσιο της τηλεοπτικής αναμέτρησης Τσίπρα – Μεϊμαράκη οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, χωρίς ωστόσο να έχουν την ίδια άποψη για το περιεχόμενο των λεγομένων.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε λόγο για «μονομαχία του πολιτικού τίποτα», τονίζοντας ότι κανένας από τους αρχηγούς δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις.
«Δεν υπήρξε καμία πρόταση από τους πολιτικούς αρχηγούς. Υπήρξε αρκετή μαγκιά. Υπήρξε επιθετικότητα σε ανούσια θέματα και υπήρξε η αποθέωση του Γιάνη Βαρουφάκη. Δηλαδή αυτός που έχει πει για τη δημιουργική ασάφεια νομίζω ότι σήμερα ήταν ο πιλότος για τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Μεϊμαράκη» υπογράμμισε στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Εκτίμησε ότι δεν κέρδισε κάποιος «στα σημεία έτσι που να πει κάποιος ότι θα ψηφίσω ή θα αλλάξω κόμμα επειδή είδα αυτή την τηλεμαχία», ενώ υποστήριξε ότι «και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχασαν».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε αστειευόμενος πως εάν το προηγούμενο ντιμπέιτ χαρακτηρίστηκε «σούπα» λόγω του ασφυκτικού πλαισίου του, αυτό θύμιζε «ξινισμένη σούπα» ιδιαίτερα ως προς τις απαντήσεις των δύο αρχηγών για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Βάζοντας ουσιαστικά στην ίδια πλευρά και τους δύο μονομάχους ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Μνημόνιο και ξερό ψωμί είναι. Νέα μέτρα που θα παρθούν στα πλαίσια του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού. Του ίδιου δρόμου ανάπτυξης που γνωρίσαμε μέχρι τώρα και μια κοντρίτσα μικρή για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα».
Πιο ενδιαφέρουσα συγκριτικά με την προηγούμενη χαρακτήρισε τη συζήτηση και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκτίμησε ότι νικητής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η δήλωση του Μεϊμαράκη, ο πανικός που έδειξε φεύγοντας, θέτοντας το θέμα του ύψους και του σκηνοθέτη, δείχνει ποιος είναι ο νικητής. Ο κ. Τσίπρας κέρδισε το παιχνίδι αυτό. Φαίνεται και από τα social media» είπε και πρόσθεσε:
«Όταν ειπώθηκε το όνομα Παπασταύρου από τη μεριά του κ. Τσίπρα, από εκεί και πέρα ο κ. Μεϊμαράκης άρχισε να κάνει μία επίθεση, να μιλάει με τον τρόπο που, δυστυχώς, εγώ δεν τον είχα συνηθίσει τόσα χρόνια να μιλάει, με μία προσπάθεια απαξίωσης του συνομιλητή του».
Εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ ανέφερε: «Δεν άλλαξε ούτε στο κόμμα του αυτούς που ο κ. Σαμαράς έβαλε. Δηλαδή τους ακροδεξιούς που προήλθαν από το ΛΑΟΣ, τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη και τον Πλεύρη. Δεν έβγαλε τον κ. Μαρκογιαννάκη από το ψηφοδέλτιο των Χανίων, ο οποίος διώκεται, σε αντίθεση με αυτό που κάναμε εμείς με τον κ. Χαϊκάλη, ο οποίος δεν διώκεται. Υπερασπίστηκε σφόδρα τον κ. Παπασταύρου. Βλέπω τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος δυστυχώς ακολουθεί τη συνταγή Σαμαρά, να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Βενιζέλο κάτι το οποίο θεωρώ ότι τουλάχιστον τους Νεοδημοκράτες της Καραμανλικής εποχής τους κάνει να σηκώνονται από την καρέκλα».
Για διάλογο «πολιτισμένο, αλλά όχι ουσιαστικό» μίλησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. H Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως από τη συζήτηση αυτή δεν υπάρχει νικητής μεταξύ των δύο και πως χαμένοι είναι όλοι καθώς επιστρέφει η λογική των μονομάχων. «Θέλουμε λύσεις, δεν θέλουμε νικητές επί των ερειπίων, αρκετά ματώσαμε» σημείωσε.
Η ίδια έκανε λόγο για «απογοήτευση» από το γεγονός ότι οι κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης «δεν δεσμεύθηκαν για τίποτα και κυρίως δεν δεσμεύθηκαν για το ότι θα συνεργαστούν την επόμενη μέρα και ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρύτατης λαϊκής υποστήριξης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» κάτι που το θέλουν όλοι οι Έλληνες όπως είπε.
«Έκαναν κόπο να αποδείξουν σε τι διαφέρουν. Μαζί ήταν στις πλατείες και έσκιζαν τα μνημόνια, Ζάππεια ο ένας Θεσσαλονίκη ο άλλος. Δύο φορές εκλογές η ΝΔ το 2012 κυνηγώντας την αυτοδυναμία, άλλες δύο φορές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 διεκδικώντας κι εκείνος την αυτοδυναμία» δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως οι δύο μονομάχοι «έδωσαν την εντύπωση ότι περισσότερο νοιάζονται για την Κυριακή και λιγότερο για τη Δευτέρα».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας,Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε ότι η τηλεμαχία ήταν αρκετά καλύτερη από την προηγούμενη των επτά αρχηγών κομμάτων, αλλά «το θέαμα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό».
«Είδα δύο διεκδικητές πρωθυπουργούς ενός προτεκτοράτου, οι οποίοι δεν έχουν πολιτική διαφορά και προσπάθησαν τελικά τις διαφορές τους να τις εντοπίσουν στο φυσικό ύψος. Είχαμε δύο αρχηγούς και δύο κόμματα τα οποία έχουν ένα και το αυτό μετεκλογικό πρόγραμμα. Το τρίτο μνημόνιο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «από τη συζήτηση απουσίαζαν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και του λαού».
Διαβάστε επίσης: