Σημαντικό βήμα για την ισοτιμία όλων των πολιτών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Ακόμα τόνισε ότι αφορά και την προστασία των παιδιών των ομόφυλων που ήδη υπάρχουν. Υπογράμμισε ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ισχύουν σε 36 χώρες σε πέντε ηπείρους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή μιας νηφάλιας συζήτησης, χωρίς ακρότητες, όπως είπε. Ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς χωρίς να αφαιρεί από τους πολλούς. Έκανε λόγο για ένα θέμα ισότητας που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις. Σέβομαι, είπε, απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας και πρόσθεσε ότι αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Είπε ακόμα ότι η ρύθμιση που έρχεται δεν αλλάζει όσα ισχύουν για την παρένθετη κύηση στην Ελλάδα.
Ακόμα τόνισε ότι η πρόοδος μιας οικονομίας δεν μετριέται μόνο με εισοδηματικούς όρους και συμπλήρωσε ότι όραμά μας είναι η ανάπτυξη να συνοδεύεται από περισσότερη ελευθερία και ισότητα. Η χώρα μας ανήκει εις τη Δύση και οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε με αναφορά στην επιστολική ψήφο.
«Θα ήθελα να κάνω ένα γρήγορο σχόλιο σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Βουλή γύρω από το θέμα της επιστολικής ψήφου. Μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός Επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα απ’ όπου κι αν κατοικούν. Πιστεύω ότι είναι και μια σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως, για λόγους που πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη, καθώς φαίνεται καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό. Και ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου με αφορμή μια τροπολογία η οποία κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης, η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική στις εθνικές; Δηλαδή η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες. Και εν πάση περιπτώσει, υπάρχει πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό, ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία. Πάντως σήμερα, ασχέτως των εξελίξεων, με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης γίνεται ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου καταρχήν στις ευρωεκλογές. Και να είστε σίγουροι και σίγουρη ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα. Και οι πολίτες μας βλέπουν, μας ακούν και ευτυχώς μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν» τόνισε.