ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόσο κόστισε το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ

Στις 38.000 ευρώ ανήλθε το κόστος του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργάτων στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ποσό μάλιστ, κατά 30% μειωμένο σε σχέση με τις δαπάνες επίσκεψης προκατόχων του στην Αμερική.
 

 

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά από ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή.
 
Από την έγγραφη απάντηση του υπουργού προκύπτει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποποιηθεί την προβλεπόμενη ημερήσια αποζημίωση για τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, «το κόστος του ταξιδιού του πρωθυπουργού και των συνεργατών του μειώθηκε κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα, δηλαδή ανήλθε σε 38.000 ευρώ, και είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με τη δαπάνη επίσκεψης για τη συμμετοχή, το 2010, του τότε Πρωθυπουργού στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ανερχόταν σε 55.000 ευρώ ή το κόστος επίσκεψης στις ΗΠΑ, το 2013, του τότε Πρωθυπουργού, που ήταν 54.400 ευρώ».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει επίσης ότι «ο κ. Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε για τη μετακίνησή του, πρωθυπουργικό αεροσκάφος» και επισημαίνει ότι «ο Πρωθυπουργός έχει αποποιηθεί την ημερήσια αποζημίωση για τα ταξίδια του στο εξωτερικό».

Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ) και όπως σπεύδει να υπογραμμίσει στην απάντησή του ο Νίκος Παππάς, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας σε πρωθυπουργικό επίπεδο, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον κ. Πρωθυπουργό στις εργασίες της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο.

«Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας και δημόσιας συζήτησης, τόσο λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη όσο και λόγω του μεταναστευτικού, η παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας στη Ν. Υόρκη ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να δοθεί το μήνυμα της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να αναδειχθεί η προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ρόλου της Ελλάδος», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και προσθέτει ότι ηδιεθνής εικόνα της χώρας προωθήθηκε αποτελεσματικά και μαζί και ο στόχος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της χώρας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για την Αναπτυξιακή Ατζέντα και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετήθηκαν και με την παρουσία του Πρωθυπουργού σε διοργανώσεις και εκδηλώσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και με τις διμερείς επαφές και συναντήσεις του με τους Προέδρους της Κίνας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Βενεζουέλας και της Παλαιστίνης, τους Πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Αλβανίας, το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και εκπροσώπους της ομογένειας, παράλληλα με τις δεκάδες συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών.