ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα γίνει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- Τί θα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης- Πόσες ψήφοι απαιτούνται

Η κίνηση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τις διαδικασίες για την άμεση εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μάλιστα με ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ως εκ τούτου, εάν στην υποψηφιότητά της  πουν «όχι», ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να επικαλεστούν μία πολιτικά ισχυρή αιτιολογία.

Είναι ενδεικτικό πάντως πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ απάντησαν αρνητικά χθες και θα λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις σήμερα.

Το ΚΙΝΑΛ έκανε γνωστό ότι σήμερα  το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να καθορίσουν τη στάση του κόμματος.

Στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων παραπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσει τη στάση του απέναντι στην κυβερνητική πρόταση.

Σημειώνεται ότι εάν ψηφίσει έστω το ΚΙΝΑΛ, η κ.Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα με 180 ψήφους, ενώ εάν ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί με 266 ψήφους.

Ένας επιπλέον στόχος που επιτυγχάνει ο κ.Μητσοτάκης με αυτή την επιλογή είναι ότι μειώνει το περιθώριο αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, σε αντίθεση με άλλα ονόματα που είχαν ακουστεί όπως της Μαρίας Δαμανάκη, της Άννας Διαμαντοπούλου και πολύ περισσότερο του κ.Βενιζέλου.

Στο μεταξύ,  ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η πρώτη (ίσως και μοναδική) ψηφοφορία στη Βουλή, να επισπευθεί και να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αντί για τις 13 Φεβρουαρίου.

Κάτι που σημαίνει ότι αντιστοίχως θα επισπευσθεί και η ψήφιση του εκλογικού νόμου, αφού την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η  κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από την πρώτη ψηφοφορία με 200 και πλέον ψήφους.

Και όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος της πλειοψηφίας είναι «η παρούσα Βουλή να γράψει ιστορία» σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άλλωστε δεν παρέλειψε να αναφέρει την εκλογή Τασούλα στην προεδρία της βουλής με 283 και το νόμο για την ψήφο των αποδήμων με 288 βουλευτές, θέτοντας υπό μία έννοια και τον πήχη για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.