Τα στελέχη της "γαλάζιας οικογένειας" που θεωρούν τους εαυτούς τους και ως επίδοξους διαδόχους της παράταξης, είναι έτοιμα να εξαπολύσουν «καταιγίδα» εναντίον του Αντώνη Σαμαρά ωστόσο περιμένουν καρτερικά ο ένας τον άλλο για να κάνει την πρώτη κίνηση.
Οι βουλευτές φοβούνται ότι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές άμεσα και εφόσον ο κ. Σαμαράς επί του παρόντος παραμένει χωρίς αδιαμφισβήτητο διάδοχο, θα μείνουν εκτός λίστας.
Ενδεχομένως αυτός είναι και ένας λόγος, που ενώ επιβεβαιώθηκε ότι στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη δε θα δοθεί ο λόγος στα μέλη αλλά θα εξελιχθεί σε μονόλογο του πρώην πρωθυπουργού, και ενώ η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει οργή στους βουλευτές, δε φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον κίνημα, που να ζητήσει παρέμβαση και συζήτηση.
Αν και έχουν υπάξει φωνές που στρέφονται έμμεσα ή και άμεσα εναντίον του προέδρου της Ν.Δ, οι περισσότεροι (και πιο σημαντικοί παίκτες της παράταξης) προβάλλουν και την ανάγκη να φανεί πρώτα ποιο θα είναι το αντιπολιτευτικό στίγμα που θα δώσει ο κ.Σαμαράς κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Αυτό που εκτιμούν είναι πως μόνος του ο Αντώνης Σαμαράς θα βάλει τρικλοποδιά στον ευαυτό του καθώς αν η παράταξη συνεχίσει στο ίδιο μήκος κύματος, τότε θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο και θα συνεχίσει να φθείρεται.
Στην πραγματικότητα εκπρόσωποι όλων των γαλάζιων τάσεων συμφωνούν ότι η αμφισβήτηση του κ.Σαμαρά είναι θέμα χρόνου. Σε αυτό που διαφωνούν είναι πότε ακριβώς θα έλθει το πλήρωμα αυτού του χρόνου.
Πλέον όμως κερδίζει έδαφος και μία άλλη άποψη, που τάσσεται υπέρ της επίσπευσης των εξελίξεων.. Όσοι την υποστηρίζουν εκτιμούν ότι ακόμη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πέσει, η κατάσταση για τη Ν.Δ θα είναι πολύ δύσκολη εάν δεν ανασυνταχθεί σε επίπεδο πολιτικών και προσώπων.
Μέχρι στιγμής πάντως και ενώ παρασκηνιακά οι συναντήσεις υψηλόβαθμών στελεχών συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, οι δελφίνοι δεν έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι για να θέσουν το πλαίσιο της διαδοχής ή για να συμφωνήσουν ποιος θα κάνει στην άκρη, αν και γίνονται επί μέρους διεργασίες ( Μητσοτάκη- Δένδια- Χατζηδάκη και “μπόνους” την Όλγα Κεφαλογιάννη).
Δεν έχει επίσης συμφωνηθεί εάν και μέχρι ποια γενιά θα τηρηθεί η “γαλάζια επετηρίδα”, δηλαδή σε ποια ηλικιακή “φουρνιά” θα αναζητηθεί η λύση. Έτσι παρά το βαρύ κλίμα για τον κ.Σαμαρά εκείνος δίνει μέχρι στιγμής τον τόνο και κερδίζει χρόνο, ελπίζοντας να επανέλθει δυναμικά.