ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Που ποντάρει ο Τσίπρας για το κλείσιμο της αξιολόγησης – Tο «παιχνίδι» του ΔΝΤ

Στον ευρωπαϊκό παράγοντα φαίνεται να ποντάρει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή του ομιλία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έδωσε συνέχεια στην κόντρα με το ΔΝΤ αλλά έδειξε να υποβαθμίζει και να αμφισβητεί  τη συνεισφορά του  στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

 

 

Ωστόσο, η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ανοιχτή – ως γνωστόν τη ζητούν οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης – και θα συζητηθεί στις κρίσιμες συναντήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στο Βερολίνο, μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ, και μεταξύ Τόμσεν και  Σόιμπλε, ενώ ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η κυβέρνηση επομένως έχει στραμμένο το βλέμμα στο Βερολίνο και αναμένει τα μηνύματα που θα προκύψουν από τις συζητήσεις αυτές.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι εφικτό να γίνει μέσα σε λίγες μέρες ώστε να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Απριλίου κι επισήμανε μάλιστα ότι σε αυτό έχει την απόλυτη στήριξη των ευρωπαίων με τους οποίους έχει επικοινωνήσει τις τελευταίες μέρες. Άλλωστε όπως είπε για πρώτη φορά η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει στο δημοσιονομικό.

Ωστόσο, όπως εξηγεί υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, παρά την αισιοδοξία που εκφράζει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική διότι το κλίμα στήριξης που λαμβάνει ο πρωθυπουργός από τους ευρωπαίους ομολόγους του και λοιπούς αξιωματούχους, δεν αντικατοπτρίζεται στις συζητήσεις που γίνονται στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων και του κουαρτέτου όπου υπάρχουν ακόμη αποστάσεις να καλυφθούν στα περισσότερα ζητήματα.

Tο «παιχνίδι» του ΔΝΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι το Βερολίνο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιασδήποτε μορφής «κούρεμα». Και, όπως σωστά διαβάζουν στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, υψώνει το λάβαρο του χρέους προσχηματικά έως και εκβιαστικά προς τη Γερμανία – προσβλέποντας στο αντιστάθμισμα.

Το οποίο, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, μεταφράζεται σε μια νέα σαρωτική εσωτερική υποτίμηση με περικοπές συντάξεων, μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών στο δημόσιο και δραστική μείωση του αφορολόγητου. Αυτό είναι το «μίγμα μέτρων» που ζητά το ΔΝΤ για να διακηρύξει, μετά και από μια συμφωνία ήπιας αναδιάρθρωσης, ότι διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και «τιμά» το καταστατικό του και, μαζί, και τον τίτλο του δανειστή ύστατης καταφυγής.

Το ιδανικό σενάριο για την Αθήνα, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές, θα ήταν ένα σιωπηρό, «βελούδινο» διαζύγιο Ευρώπης – ΔΝΤ, με το Ταμείο να παραμένει ενδεχομένως στο πρόγραμμα σε ημιενεργό ρόλο, ως «τεχνικός σύμβουλος».

Τέτοια πρόθεση, όμως, δεν διαφάνηκε ούτε από την επιστολή Λαγκάρντ προς Τσίπρα, ούτε από τις έως τώρα κινήσεις του Βερολίνου.

«Απαραίτητο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»

​Χωρίς ΔΝΤ δεν γίνεται! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Βερολίνο λίγο πριν από τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Ο κ. Βάιντμαν στην εισαγωγική του τοποθέτηση, πριν από την ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέδριο της Φρανκφούρτης, χαρακτήρισε το ΔΝΤ απαραίτητο στοιχείο στα προγράμματα διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Η τοποθέτηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, φαίνεται πως απηχεί τόσο τη θέση του Βερολίνου, όσο και της ΕΚΤ, σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.