Το ραντεβού κλείστηκε κι έτσι το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε την πύλη του «άβατου» της ΤτΕ, χωρίς καμιά πρόθεση να πάει και στο… θησαυροφυλάκιο, όπως επιθυμούσε ο πρώην υπουργός του, Π. Λαφαζάνης, αλλά και χωρίς εισαγγελέα για να συλλάβει τον διοικητή, κατά παραγγελία της πρώην προέδρου της Βουλής.
Εκεί τον περίμενε ήδη ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έτσι κι αλλιώς διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Γ. Στουρνάρα, ακόμη και την εποχή της πλήρους ρήξης με το Μαξίμου. Ο διοικητής, με τη γνωστή ευγένεια που τον διακρίνει, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό στην είσοδο του κτιρίου: «Πρόεδρε, καλώς ήρθες στην τράπεζα».
Ο πάγος έλιωσε
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας, οι σχέσεις οργής μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Διοικητή της ΤτΕ είναι πια παρελθόν, οι πάγοι μεταξύ Τσίπρα και Στουρνάρα έλιωσαν και πλέον η οδός Αμερικής δεν αποτελεί "άντρο της αντεπανάστασης", όπως είχε πει πριν από μερικούς μήνες στέλεχος που ανήκε σε σκληρή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος ζητούσε "εδώ και τώρα" αποπομπή του διοικητή.
Η συνάντηση της Τρίτης κράτησε δύο ώρες και έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, ενδεικτικό του ότι οι δυο άνδρες δεν είχαν τίποτε πλέον να χωρίσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προσγειωθεί στην πραγματικότητα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να μην επιστρέψει η οικονομία στον φαύλο κύκλο του Grexit.
Ο δε Γιάννης Στουρνάρας αισθάνθηκε δικαιωμένος για το ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς χτυπούσε «καμπάνες» λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής.
Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον διοικητή είχαν αρχίσει να αποκαθίστανται από τα τέλη του καλοκαιριού και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες "απεσταλμένος" του Αλέξη Τσίπρα συνάντησε τον Γ. Στουρνάρα και του έδωσε το ακόλουθο μήνυμα: "Περασμένα – ξεχασμένα. Ο πρόεδρος επιθυμεί πιο στενή συνεργασία γιατί ο σκοπός είναι ένας: Να σωθεί η χώρα και να εκλείψουν οι κίνδυνοι για την οικονομία. Πρέπει να συναντηθείτε, να φάτε μαζί, να τα πείτε από κοντά".
Ο διοικητής της ΤτΕ ανταποκρίθηκε αμέσως: "Πείτε στον πρόεδρο ότι με χαρά θα συνεργαστούμε για το κοινό καλό". Και η συνομιλία τέλειωσε με την… προειδοποίηση: "Η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει εκπληκτική κουζίνα. Να έρθει όποτε θέλει να του κάνουμε το τραπέζι".
Φακόρυζο και κλίμα… άριστο
Τον ξενάγησε στο επιβλητικό νεοκλασικό της οδού Αμερικής, έδειξε τους σπάνιους πίνακες ζωγραφικής και στη συνέχεια κάθισαν για τα γεύμα με τα νόστιμα εδέσματα που είχαν ετοιμαστεί. "Εφαγαν… φακόρυζο", λένε χαριτολογώντας όσοι ήταν εκεί την ημέρα της επίσκεψης και συνεχίζουν: "Πάντως, το γεύμα δεν είχε ούτε Παναγιώτη, ούτε Ζωή. Τα άφησαν πίσω τους όλα, καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να μπει η χώρα σε οικονομική ομαλότητα".
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν άριστο. "Τα είπαν σαν δύο παλιοί φίλοι με κοινό σκοπό. Τα σύννεφα του παρελθόντος δεν υπάρχουν πια, αρκεί να μην τα επαναφέρουν διάφοροι καλοθελητές που αντιλαμβάνονται την ανεπάρκειά τους, αλλά παρ’ όλα αυτά παίζουν ενεργό ρόλο στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής", λένε κάποιες πηγές.
"Πρόεδρε, είμαι εδώ…"
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, λένε οι ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον περιστράφηκε στο μέλλον του τραπεζικού συστήματος μετά την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μην υπάρξει κρίση τους επόμενους μήνες.
"Πρέπει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, οφείλουμε στον ελληνικό λαό να βγάλουμε τη χώρα το ταχύτερο από την κρίση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μια οπισθοδρόμησης", φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ο Γ. Στουρνάρας απάντησε: "Πρόεδρε, είμαι εδώ και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση το συντομότερο".
Η προσέγγιση, πάντως, των δύο πλευρών, δεν ξάφνιασε όσους γνωρίζουν τι έχει συμβεί τους τελευταίους δύο μήνες. Ο Γ. Στουρνάρας ουκ ολίγες φορές συνέβαλε τα μέγιστα στο να ξεπεραστούν σοβαρές εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Τα τηλέφωνα της ΤτΕ είχαν "ανάψει" τις ημέρες που οι Θεσμοί ήταν στην Αθήνα, καθώς ο διοικητής είχε συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς. Ενώ πολύωρες ήταν και οι συσκέψεις ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Real News, ο Γιάννης Στουρνάρας, ως καθηγητής του London School of Economics είχε φοιτητή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η σύζυγος του οποίου εργάζεται ως επικεφαλής στον Τομέα Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας, φέρεται να υπογραμμίζει το εξής: "Ο Βαρουφάκης ποτέ δεν έλεγε την αλήθεια στον πρωθυπουργό για μένα, όπως ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε στο Eurogroup".
Για όσους γνωρίζουν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, το τραπεζικό σύστημα κινδύνευε με κατάρρευση και μόνο χάρη στις εξαιρετικά επιδέξιες κινήσεις των διοικήσεων των τραπεζών και της ΤτΕ έκλεισε η ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία.
πηγή: Ημερησία