Σκληρή μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας δίνει η κυβέρνηση, την ώρα που η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείο Οικονομίας συναντάται σήμερα με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο πλαίσιο της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης.
Επίδικο δεν είναι άλλο από την κατάθεση ενός συνολικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, την ώρα που οι πιστωτές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία με μοναδική εξαίρεση ένα ποσοστό της τάξεως του 10% με 15%.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αποδεχόμενη ένα «κούρεμα» στα όρια που προβλέπονται σήμερα, κάτι το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, περιλαμβάνει περίπου το 60% και πλέον των πολιτών, χωρίς να πέσει κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ στις αντικειμενικές αξίες.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Αυγή, είναι να ισχύσει η προστασία τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς με δυνατότητα επέκτασης του μέτρου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, κάτι το οποίο θα θέσει στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών ο Γιώργος Σταθάκης.
Πέραν τούτου, η κυβέρνηση επιμένει στη σύσταση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης που θα διαχειριστεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
Μέχρι σήμερα από την εκποίηση ακινήτων και τους πλειστηριασμούς εξαιρείται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Προστατεύονται ως εκ τούτου σπίτια με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ για άγαμους, μέχρι 375.000 ευρώ για έγγαμους και μέχρι 450.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά.
Το ζήτημα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την διαπραγμάτευση που ξεκινά ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.