ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφισμα αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους ενέκρινε η Βουλή

Ομόφωνα εγκρίθηκε από όλες της πτέρυγες της Βουλής και παρουσία του προέδρου της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου με την οποία καλείται η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

 

 

Η Βουλή ζητά επίσης από την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η Βουλή των Ελλήνων υποδέχθηκε τον κ. Μαχμούντ Αμπάς με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Στην εισήγησή του πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέπτυξε το σχέδιο της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με το οποίο η Επιτροπή αναγνωρίζει την συνύπαρξη δύο κρατών και ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967.

Η απόφαση αναφέρεται στην σταθερή προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στη βάση του ψηφίσματος της 29ης Νοεμβρίου του 2012 του ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη με καθεστώς μη μέλους, και ενεκρίθη από πολλά κοινοβούλια της ΕΕ, καθώς και του ψηφίσματος του 2014, στο οποίο διαπιστώνεται με ανησυχία η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η κλιμάκωση της έντασης, εξαιτίας της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλλει στην ειρήνευση στην περιοχή.

Εισερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, αντήλλαξε ιδιαίτερη χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.