ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα

Τον σχεδιασμό της ΝΔ και τις προτεραιότητές της για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας παρουσίασε σήμερα από το Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Θράκη.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπονόμευση της υγιούς επιχειρηματικότητας και σημείωσε πως στόχος της ΝΔ είναι η στήριξη της παραγωγής πλούτου από ιδιωτικές επενδύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας, η δημιουργία σταθερών και καλά πληρωμένων θέσεων απασχόλησης, ώστε «να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει μπει τα τελευταία χρόνια».

Ειδικότερα έκανε λόγο για την ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος, με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, αποκατάσταση συνθηκών πραγματικής ρευστότητας στην αγορά, μείωση του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις με κάθετη απλοποίηση αδειοδοτικών εργασιών και διευκόλυνση του επιχειρείν μέσα από την πλήρη αποσαφήνιση ζητημάτων σχετικών με τις χρήσεις γης καθώς και η δυνατότητα από το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις (κεντρικό κράτος, Περιφέρεια, δημοτικές αρχές), να δρομολογούν μόνες τους ή σε συνδυασμό με τον ιδιωτικό τομέα μια σειρά από βασικά έργα υποδομής τα οποία θα μπορούν να διευκολύνουν την αναπτυξιακή δυναμική της κάθε περιφέρειας».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του συνόλου σχεδόν των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Θράκη μπορεί να γίνει όχι μόνο κέντρο για την προσέγγιση σημαντικών τουριστικών ροών, αλλά διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακός κόμβος, σημειώνοντας πως για την πραγμάτωση όλων αυτών δεν απαιτείται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο αλλά ορισμένες οριζόντιες πολιτικές και ιεράρχηση των συγκεκριμένων εξειδικευμένων έργων που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Περιφέρειας.

Αναγνώρισε ως πολύ σημαντικούς τους κάθετους άξονες, επεσήμανε όμως πως για τον ίδιο, μετά και την πρωινή του επίσκεψη στο τελωνείο των Κήπων, «απόλυτη πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης υποδομής» στον εν λόγω μεθοριακό σταθμό.

«Το τελωνείο δεν αφορά μόνο τη Θράκη, αφορά την Ελλάδα, αφορά την ίδια την Ευρώπη. Να υπάρξει μια διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου καθώς και των ροών επισκεπτών που μπορούν να έρθουν οδικώς, μέσα από μια μεγάλη σύγχρονη επένδυση η οποία μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Δεσμεύτηκα ήδη και στον περιφερειάρχη ότι είναι κάτι το οποίο θα μελετήσουμε. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εμείς πιστεύουμε άρα έχουμε κάθε λόγο τέτοια έργα όσο είμαστε στην αντιπολίτευση να τα ωριμάζουμε, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να τρέξουν με την απαραίτητη ταχύτητα όταν έρθουμε στην κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις υποδομές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και σημείωσε πως πρόθεση της Ν.Δ. όταν έρθει στην κυβέρνηση είναι «να δώσουμε στα ακαδημαϊκά ιδρύματα ποικίλους βαθμούς ελευθερίας ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα την περιουσία τους. Το ΔΠΘ είναι καλά τοποθετημένο ώστε να διακριθεί σ' αυτόν τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των περιφερειακών πανεπιστημίων, ο οποίος νομοτελειακά θα δρομολογηθεί από μία κυβέρνηση που θα δώσει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στα πανεπιστήμια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, έκανε λόγο για μεγάλη ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για τη Θράκη καθώς αφενός «είναι μικρό κομμάτι του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι υπάρχουν σχετικά λίγες επενδύσεις που έχουν γίνει, από την άλλη υπάρχει η γειτνίαση σε μία αγορά 50 εκατομμυρίων, εν δυνάμει επισκεπτών και αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να αξιοποιηθεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. η Θράκη πρέπει να γίνει πια ένας πολύ σημαντικός αυτοτελής προορισμός, προορισμός 12 μήνες το χρόνο και προς την κατεύθυνση αυτή και δεδομένης της ύπαρξης δύο αεροδρομίων στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., πρότεινε την προσέγγιση από πλευράς θεσμικών αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους η οποία εκτιμά πως θα ανοίξει τελείως διαφορετικές προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής.

Κατέστησε σαφές προς τους επιχειρηματίες πως η επιδότηση εργοδοτικού κόστους (12%) είναι ένα μέτρο που δεν θα επανέλθει.

«Το κράτος πρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις του αλλά από εκεί και πέρα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία θα απορρέουν από την επιχειρηματική δράση θα έρθουν από άλλου είδους πολιτικές (πιο φτηνό κόστος ενέργειας, χρήματος, καθορισμό των χρήσεων γης) και από εκεί και πέρα οι υποδομές της Θράκης ως προς την αναβάθμιση των λιμανιών, των τρένων και των δρόμων θα την κάνουν έναν φυσικό προορισμό για νέες επενδύσεις, αλλά θα ξεφύγουμε πια από τη λογική της επιδότησης είτε της εργασίας είτε των ιδίων των επενδύσεων.

Θα δρομολογήσουμε οριζόντιες πολιτικές μείωσης φορολογικών συντελεστών, διευκόλυνσης συνολικά του επιχειρείν και θα είναι απόλυτη μεσοπρόθεσμη προτεραιότητα η επαναξιολόγηση του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών το οποίο αναγνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι απολύτως καταστροφικό όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά για τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε έναν εκ των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων ο οποίος έκανε λόγο για ορισμό σκιώδους κυβέρνησης, διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει σκιώδης κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα γίνουμε όταν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Αυτή τη στιγμή έχουμε τομεάρχες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις αρμοδιότητές τους μέσα από το πλαίσιο, πρωτίστως, της κοινοβουλευτικής τους δουλειάς. Έχουμε μια ξεχωριστή ομάδα που δρομολογεί το πρόγραμμα της Ν.Δ. και είναι αυτή που διαβουλεύεται και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Κανείς δεν έχει καπαρώσει καμία θέση και δική μου δουλειά είναι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, να επιλέξω τους καλύτερους. Δεν με ενδιαφέρει τονίζω από πού προέρχονται. Η εθνική Ελλάδος θα πρέπει να έρθει να παίξει μπάλα την επομένη μέρα στο γήπεδο της ανόρθωσης της Ελλάδας. Αυτό πρέπει να εξασφαλίσω και η διάθεση μου είναι δεδομένη».