ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετώδες παρασκήνιο για απεμπλοκή και έκτακτο Eurogroup – Η κόντρα των δανειστών

Με μια ηχηρή παρέμβαση Γιούνκερ και με πυρετώδες παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Βερολίνου αναζητούνται δίοδοι απεμπλοκής στην διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών και επιχειρείται η σύγκλιση έκτακτου Eurogroup αμέσως μετά το Πάσχα για να κλείσει η αξιολόγηση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ η συνεδρίαση του Eurogroup είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τελικά την Τρίτη μετά το Πάσχα, με τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κοντ Γιούνκερ να πιέζει έντονα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπωνάσκησε σκληρή κριτική στη στάση του ΔΝΤ και την αξίωσή του για νομοθέτηση «προληπτικών» μέτρων 3,6 δις – μια αξίωση, που μπλόκαρε χθες το απόγευμα τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο στο Hilton.

Γιούνκερ: Αντισυνταγματική η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές επίσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν εκείνος πουδιαμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για εξεύρεση λύσης σε επίπεδο Eurogroup, ενώ εντός της ημέρας είναι πιθανό να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και παράλογο το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα», δήλωσε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup.

Μένει στην Αθήνα το κουαρτέτο

Παράλληλα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα παραμείνουν στην Αθήνα: «Δεν έχουν εντολή να φύγουν», είπε χαρακτηριστικά, μην αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο σύντομης διακοπής των διαπραγματεύσεων λόγω Πάσχα.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της αξιολόγησης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ κοινοτικές πηγές διαμηνύουν ότι υπάρχουν περιθώρια και χρόνος για να γεφυρωθεί η απόσταση με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση του «εφεδρικού» πακέτου μέτρων των 3,6 δις ευρώ.

Η κόντρα μεταξύ των δανειστών και το ΔΝΤ

Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει σε γενικές γραμμές συμφωνία στο βασικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ), ωστόσο «χρειάζεται ακόμη κάποιος χρόνος» για συμφωνία στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018. Οι ίδιοι κύκλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών για το πώς θα πρέπει να νομοθετηθούν τα μέτρα αυτά και πόσο συγκεκριμένα πρέπει να είναι.

Το ΔΝΤ, όπως είναι γνωστό, ζητά εκ προοιμίου«ονομαστικοποίηση» και «ποσοτικοποίηση» των εν λόγω μέτρων, επιδιώκοντας ουσιαστικά τη – νομοθετημένη – δέσμευση της κυβέρνησης πως θα προχωρήσει σε αυτόματες περικοπές συντάξεων και μισθών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Κοντά στη γραμμή αυτή δείχνει να παραμένει και ο γερμανός υπουργός Οικονομιών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σήμερα απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης με σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής, όπως ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το δημόσιο «όχι» του Σόιμπλε σε έκτακτη σύνοδο ήρθε λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος απέκρουσε επίσης το ελληνικό αίτημα και είπε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.