ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν είναι Αριστερά αυτό, δεν σέβονται τους κανόνες της Δημοκρατίας»: Τα βέλη του Πανούση στον ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99.5 και τον Ιάσωνα Πιπίνη, ο Γ. Πανούσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι Αριστερά» και πως ορισμένοι στην κυβέρνηση δεν σέβονται τους κανόνες της Δημοκρατίας γιατί «βλέπουν αλλιώς τη Δημοκρατία». Παράλληλα, ο πρώην υπουργός διερωτήθηκε ποιο είναι αυτό το «περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα και τι περιλαμβάνει, αν κυβερνάνε δηλαδή με σκάνδαλα, αν χτυπάνε μια μερίδα της αστικής τάξης, του κατεστημένου, για να φτιάξουν μια δική τους μερίδα η οποία είναι πολύ χειρότερη. Ιδίως στα media το βλέπουμε αυτό».

Σύμφωνα με τον Γ. Πανούση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «έχουν στοχοποιήσει διάφορους ανθρώπους και χώρους που μπορεί να έχουν διαπράξει δεκάδες αμαρτήματα. Και προβάλλουν ανθρώπους που έχουν διαπράξει τα δεκαπλάσια αμαρτήματα και είναι και πιο σκοτεινοί τελικά. Άρα αυτό δεν το λες Αριστερά. Μπορείς να το πεις όπως θες, άλλα όχι Αριστερά».

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην εμπειρία του όταν συμμετείχε ο ίδιος στην κυβέρνηση, στα νέα μέτρα αλλά και σε έναν πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να έχει ο ίδιος μετά από τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά.

«Η Αριστερά δεν λειτουργεί εκτός Συντάγματος»

Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι Αριστερά. Η κριτική μου γίνεται από μια οπτική γωνία που εγώ ονομάζω αστική Αριστερά, δηλαδή μια Αριστερά που λειτουργεί μέσα στον κοινοβουλευτισμό, με θεσμικό τρόπο και με προσπάθεια να γίνει καλύτερη η ζωή όλων και βέβαια των ευάλωτων στρωμάτων, δεν λειτουργεί εκτός Συντάγματος, εκτός νόμων, εκτός συναινέσεων, με γκρουπούσκουλα ή με μια αίσθηση της καλής βίας. Δεν είναι αριστερό αυτό που γίνεται. Δεν θα μιλήσω μόνο στο οικονομικό πεδίο. Μπορεί κάποιος να σου πει ότι έχω στριμωχτεί, φταίνε οι προηγούμενοι που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Πάμε στα άλλα πεδία. Τι το «αριστερό» έχει γίνει στην παιδεία, στην δημόσια διοίκηση, στην αστυνομία, στον στρατό και στην Δικαιοσύνη; Αυτό που μοιάζει ως διαφορετικό και ως εναλλακτικό είναι αριστερίστικο. Το αριστερό ούτε δικαιώνει γκρουπούσκουλα ούτε ατομικές διεκδικήσεις. Έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιόρρυθμο φιλελεθερο-σοσιαλισμό με επενδύσεις και κορώνες και τσιτάτα παλιομοδίτικα. Σε τελική ανάλυση είναι Αριστερά επειδή οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς και με μια αυτό αναφορικότητα».

Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΜΜΕ

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ και κατέκρινε την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική που δέχεται από μερίδα του Τύπου.

«Το να βγουν οι εφημερίδες και να σου κάνουν μια κριτική είναι μέσα στο παιχνίδι της Δημοκρατίας. Το να χτυπάς τις εφημερίδες που σου κάνουν κριτική πάει να πει ότι δεν ξέρεις τους κανόνες της Δημοκρατίας. Τα φαινόμενα είναι πολλά. Θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να εκκαθαρίσουν το παρελθόν».

-Είχατε αντιληφθεί ότι κάποιοι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σεβαστούν τους κανόνες της Δημοκρατίας;

«Ναι, εγώ το πιστεύω. Προσέξτε όμως. Βλέπουν αλλιώς τη Δημοκρατία. Πιστεύουν στη λαϊκή Δημοκρατία. Δεν πιστεύουν στην αστική φιλελεύθερη Δημοκρατία. Άρα αν πιστεύεις σε μια λαϊκή Δημοκρατία η οποία κυβερνάει δια της πλατείας και όχι δια του Συντάγματος, όχι δια των νόμων, αλλά δια των διαφόρων γκρουπούσκουλων είναι ένα άλλο μοντέλο. Αλλά για αυτό το μοντέλο δεν ψηφίστηκε κανένας. Κανένας δεν ψηφίστηκε λέγοντας θα κάνω μια λαϊκή Δημοκρατία».

Τα μέτρα

Αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα που ψήφισαν οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Πανούσης υποστήριξε: «Δεν είναι τα πρώτα αρνητικά μέτρα, σωρεύονται με τα προηγούμενα. Ταυτόχρονα, επειδή υπάρχει αυτή η επιμήκυνση περιορίζουν πάρα πολύ την ελπίδα. Ο ελληνικός λαός έχει κάποιες αντοχές σε ορισμένα πράγματα, διότι λέει θα υπομείνω γιατί κάτι έρχεται. Αντίθετα, βλέπει ότι αυτό που έρχεται είναι πάντα αρνητικό, με οποιαδήποτε επένδυση και αν προβάλλεται, ότι δεν είναι μνημόνιο, ότι είναι συμπλήρωμα, ότι είναι συμφωνία, κλπ, αυτό που αισθάνεται είναι διπλά αρνητικό».

Στην ερώτηση για το που οφείλεται το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή, να μην υπάρχει καμία διαρροή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε:

«Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται το στίγμα του αποστάτη. Ιδίως στην Αριστερά αυτό το στίγμα ότι πρόδωσες, πιθανόν ήσουν και αργυρώνητος, είναι εύκολο. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο η ιστορία έχει δείξει ότι είναι άλλο πράγμα να ρίξεις μια κυβέρνηση της Δεξιάς και άλλο πράγμα να ρίξεις μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Η Αριστερά έχει έναν τρόπο να στιγματίσει, να εκδικείται, να συκοφαντεί, να υπονομεύει, όποιο ρήμα θέλετε βάλτε, αυτούς οι οποίοι αποχώρησαν από τους κόλπους της την κακιά στιγμή».

Οι σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Πανούσης είπε πως από την ημέρα που έφυγε από την κυβέρνηση δεν μίλησε ξανά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε με εκείνους που ασκούν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με χαρακτηρισμούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος σε άρθρο του τον είχε χαρακτηρίσει «αμοραλιστή εξουσιομανή».

Ο κ. Πανούσης είπε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι ένας πολιτικός και πολιτειακός παράγοντας που δεν μπορούμε να φθάνουμε σε αυτές τις κριτικές δημόσια. Τα τελευταία χρόνια όλο ακούμε για προδοσίες. Μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική κριτική. Να δούμε αυτά που πρότεινε και αυτά που πράττει και να δούμε ποιο είναι αυτό το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα και τι περιλαμβάνει, αν κυβερνάνε δηλαδή με σκάνδαλα, αν χτυπάνε μια μερίδα της αστικής τάξης, του κατεστημένου, για να φτιάξουν μια δική τους μερίδα η οποία είναι πολύ χειρότερη. Ιδίως στα media το βλέπουμε αυτό.

Έχουν στοχοποιήσει διάφορους ανθρώπους και χώρους που μπορεί να έχουν διαπράξει δεκάδες αμαρτήματα. Και προβάλλουν ανθρώπους που έχουν διαπράξει τα δεκαπλάσια αμαρτήματα και είναι και πιο σκοτεινοί τελικά. Άρα αυτό δεν το λες Αριστερά. Μπορείς να το πεις όπως θες, άλλα όχι Αριστερά», δήλωσε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε: «Εγώ έχω μια αστική ηθική και δεν βρίζω τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κάνουν η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Βαρουφάκης με βρίσκουν τελείως αντίθετο».

Οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να έχει μετά από τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά.

«Εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Τώρα στην υπόθεση που τα πράγματα έρθουν αλλιώς, με εθνικές κυβερνήσεις και τέτοια, αυτά θα τα δούμε εν καιρώ. Αλλά εγώ δεν ανήκω σε κόμμα, δεν μπαίνω σε τέτοιες διαδικασίες, δεν με ενδιαφέρουν. Αν προκύψουν σημαντικά γεγονότα και συγχωνεύσεις και συνθέσεις στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, θα το δούμε ξανά. Αλλά όχι μέσα από κομματικές διόδους και πολιτικές δράσεις»

iefimerida.gr