ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαστε σε μια δημιουργική αναμονή» -Τι σχολίασε ο Δημήτρης Βίτσας

«Οι παράλογες απαιτήσεις που υπάρχουν και από το ΔΝΤ και από ακραίους κύκλους της Ευρώπης έρχονται περισσότερο ως πολιτική καθυστέρηση ντυμένη με τεχνοκρατικά στοιχεία τα οποία είναι αμφιλεγόμενα», σχολίασε την πορεία της διαπραγμάτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αλφα 989.
«Είμαστε σε μια δημιουργική αναμονή. Η συμφωνία θα είναι κάτι το ολοκληρωμένο. Δηλαδή τι θα γίνει από το 2019 και πέρα, ποια θα είναι τα μέτρα και ποια θα είναι τα αντίμετρα ώστε η χώρα να μπει σε μια διαδικασία η οποία θα της ανοίξει ένα μονοπάτι -θα είναι στενό μονοπάτι, δεν θα είναι ένας ευρύς δρόμος- προς μια καλυτέρευση των οικονομικών. Καλυτέρευση των οικονομικών που θα μετατραπεί και σε καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων, πρώτα και κύρια των ανέργων οι οποίοι θα πρέπει να πάψουν να είναι άνεργοι», επισήμανε.
Εξέφρασε δε την ελπίδα «ότι πολλά πράγματα μπορούν να πάνε γρήγορα, ώστε να δοθεί και η δυνατότητα στο ΔΝΤ, στην εαρινή του σύνοδο, να πάρει την τελική του απόφαση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα».
«Στις Βρυξέλλες και σε πλήρη συνεννόηση με την Αθήνα, γίνεται προσπάθεια να συμφωνηθεί η βάση πάνω στην οποία θα κλείσει η αξιολόγηση. Συνεχίζουμε, διαπραγματευόμαστε, αντιστεκόμαστε στις παράλογες απαιτήσεις, επιδιώκουμε να κλείσει η αξιολόγηση και αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατό με όριο και όρο το ΔΝΤ, που θα πρέπει στα τέλη του Απρίλη, στην εαρινή του σύνοδο, να αποφασίσει – και δεν βλέπω πολλές πιθανότητες να μην αποφασίσει – τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Άρα όλα αυτά θα πάνε πακέτο», επανέλαβε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι «η διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό έχει την εμπιστοσύνη και της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση, πάντοτε υπάρχει στο τέλος μια θετική προσέγγιση των πραγμάτων, με την έννοια ότι τα βάζεις όλα στο τραπέζι. Στη Βουλή πάμε, με μια έννοια, συνεννοημένοι, οπότε δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι αυτά τα οποία θα έχουν αποφασιστεί, όσον αφορά την αξιολόγηση, θα ψηφιστούν από τη Βουλή. Με κριτήριο την παραμονή στον πυρήνα της ευρωζώνης αλλά με την κοινωνία τη δική μας και τους ευρωπαϊκούς λαούς όρθιους, θα κρίνουμε και το κλείσιμο της αξιολόγησης».
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Βίτσας σχολίασε σχετικά: «Από τους δρόμους που υπάρχουν μπροστά μας υπάρχουν δύο που είναι κλειστοί από το πρώτο βήμα. Ο ένας είναι οι εκλογές, αυτή τη στιγμή μια εκλογική μάχη θα επιβαρύνει τα πράγματα». «Τον άλλο δρόμο τον επικαλούνται οι ακραίοι κύκλοι, οι ευρωπαϊκοί» συνέχισε ο κ. Βίτσας και αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος «είπε ότι στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους, η Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης, άρα ο μοναδικός τρόπος, που μπορεί να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση είναι να γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή», κατέληξε: «Άρα η λύση είναι να κλείσει η αξιολόγηση, μέσα από μια διαπραγμάτευση, που θα έχει τα χαρακτηριστικά που προανέφερα».

reporter.gr