Η μάρτυρας, η οποία ήταν αποσπασμένη από το Συνήγορο του Πολίτη στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε ότι της τηλεφώνησε ο κ. Παπακωνσταντίνου για της πει ότι περιμένει έναν εμπιστευτικό φάκελο από την ελληνική πρεσβεία στην Γαλλία και ότι ήθελε να παραδοθεί στα χέρια της.
Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είπε, αφού είχε γίνει τηλεφώνημα από την πρεσβεία στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, ήρθε ένας υπάλληλος της πρεσβείας από το Παρίσι και μου παρέδωσε ένα φάκελο αλληλογραφίας- δεν θυμάμαι το χρώμα του, όχι όμως μεγάλου μεγέθους περίπου να χωράει χαρτί τύπου Α4 – που είχε πάνω την ένδειξη «Εμπιστευτικό».
Ο υπάλληλος, συνέχισε η κ. Χατζή, με έβαλε και υπέγραψα σε ένα λευκό χαρτί ότι παρέλαβα το φάκελο.
Ο πρόεδρος, Νίκος Πάσσος, ρώτησε τη μάρτυρα αν ο φάκελος πέρασε από το πρωτόκολλο και η κ. Χατζή απάντησε ότι δεν πρωτοκολλήθηκε, καθώς, όπως είπε, είχα εντολή να το παραδώσω στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Πάσσος ρώτησε τη μάρτυρα αν της είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου τι περιείχε ο φάκελος και η μάρτυς απάντησε ότι περιείχε στοιχεία που περίμενε από το εξωτερικό.
Σε επόμενη ερώτηση του κ. Πάσσου αν γνώριζε τι ήταν το έγγραφο που ήταν στον επίμαχο φάκελο, αν ήταν CD ή οτιδήποτε άλλο, η κ. Χατζή απάντησε ότι σε μια σύσκεψη που ακολούθησε, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι έλαβε στοιχεία καταθέσεων από τράπεζα της Ελβετίας 2 δισ. περίπου.
Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε ο πρώην υπουργός, η κ. Χατζή, όπως και οι Πλασκοβίτης, Καπελέρης και Μπάνος.
Κατά τη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε, όπως είπε η κ. Χατζή, να συνεχιστεί ο έλεγχος των ονομάτων που ήταν στη λίστα και αν χρειαζόταν θα γινόταν η σύσταση ειδικού κλιμακίου του ΣΔΟΕ για την πραγματοποίηση των ελέγχων.
Επανήλθε ο κ. Πάσσος λέγοντας: Υπάρχει ο ισχυρισμός του κ. Παπακωνσταντίνου ότι κάπου το έδωσε το CD και χάθηκε. Ποιο ήταν το κοντινότερο πρόσωπο στο οποίο μπορούσε να το παραδώσει; Εσείς είστε κοντινό του πρόσωπο. Υπήρχαν άλλα κοντινά πρόσωπα; Ήταν σύνηθες να παραλαμβάνει στοιχεία συνωμοτικά;
Χατζή: Ο υπουργός το παρέλαβε στο γραφείο του. Το παρέδωσα και έφυγα από το γραφείο του.
Πρόεδρος: Τις επόμενες ημέρες έδωσε το περιεχόμενο του φακέλου σε κάποιο συνεργάτη του;
Χατζή: Όχι, δεν ξέρω. Τους εμπιστευτικούς φακέλους τους άνοιγε ο ίδιος και στη συνέχεια περνούσαν από το πρωτόκολλο.
Πρόεδρος: Ξέρετε πολλά περισσότερα από αυτά που λέτε. Υποστηρίζετε, όμως, ότι δεν θυμάστε πότε παραλάβατε τον φάκελο. Υποστηρίζετε ότι ήταν αρχές Οκτωβρίου, ενώ προκύπτει ότι ήταν σε άλλη ημερομηνία που παραλάβατε τον φάκελο.
Στο σημείο αυτό παρενέβη η εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου, ερωτώντας τη μάρτυρα και παράλληλα σχολιάζοντας αν συνάδει η παρουσία της στην επίμαχη σύσκεψη με τις αρμοδιότητες που είχε, καθώς μάλιστα γινόταν αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τονίζοντας:
«Το Κράτος διοικείται από διευθυντές υπουργού; Πόσους υπαλλήλους είχε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών; Εγώ από τον πίνακα που έχω στα χέρια μου, βλέπω 48-50».
Το μέλος του δικαστηρίου, αρεοπαγίτης Κων.Τσόλας ρώτησε τη μάρτυρα αν υπήρχε υπολογιστής και απάντησε ότι υπήρχε υπολογιστής.
Η επόμενη ερώτηση του ο κ. Τσόλα ήταν αν στο γραφείο του πρώην υπουργού υπήρχε χρηματοκιβώτιο και αν το γραφείο του είχε συρτάρια που κλείδωναν. Θετική ήταν και πάλι η απάντηση της μάρτυρος και στα δύο σκέλη της ερώτησης.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσόλας ρώτησε αν ο κ. Παπακωνσταντίνου ή η μάρτυρας ήξεραν από υπολογιστή. Δηλαδή, ανέφερε ο αρεοπαγίτης: «ξέρετε να κάνετε μια αντιγραφή;». Και η μάρτυς απάντησε «ναι».
Στη συνέχεια, το μέλος του δικαστηρίου Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ρώτησε την κ. Χατζή αν ο υπολογιστής του κ. Παπακωνσταντίνου είχε κωδικό πρόσβασης και αν γνώριζε αν τον είχε εμπιστευτεί σε κάποιο πρόσωπο από το γραφείο του. Η απάντηση ήταν αρνητική.
Άλλο μέλος της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Δημήτρης Κράνης ρώτησε την κ. Χατζή αν ο κ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο βράδυ -που παρέλαβε το φάκελο, ήρθε εσπευσμένα στο γραφείο του για να παραλάβει το CD- είχε άγχος ή έδωσε την εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι το εξαιρετικό» και η μάρτυς απάντησε αρνητικά.
Το μέλος του δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος, ρώτησε την κα Χατζή πόσες φορές και πόσα έγγραφα, το διάστημα που ήταν υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου, ήρθαν από την πρεσβεία ως εμπιστευτικά με τον τρόπο που έλαβε το επίμαχο φάκελο και η μάρτυς απάντησε ότι ήταν η μοναδική φορά.
Ακολούθησε η ερώτηση του αναπληρωματικού εισαγγελέα της έδρας Γ. Μπομπόλη προς την μάρτυρα:«Δεν ρωτήσατε τον κατηγορούμενο τί αρχείο είναι αυτό που έλαβε; Εσάς για τί σας είχε; Για μόστρα; Ήταν κλεμμένο αρχείο; Ήταν CD ή στικάκι; Εσείς τι καταλάβατε;».
Και η κα Χατζή απάντησε : «Δεν κατάλαβα».
Νέα ερώτηση από τον κ. Μπομπόλη αν μπορεί κάποιος να κλέψει από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου κάτι και η μάρτυρας απάντησε:
«Όχι, υπάρχει ασφάλεια». Και συνέχισε ο κ. Μπομπόλης: Στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν σε CD και μετατράπηκε σε στικάκι. Στον κ. Διώτη τελικά τι έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου; CD ή στικάκι; Και η μάρτυς απάντησε ότι δεν ξέρει.
Και νέοι μάρτυρες στο Ειδικό Δικαστήριο
Το Ειδικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως να εξεταστούν νέοι μάρτυρες.
Ειδικότερα, στις 3 Μαρτίου θα καταθέσουν οι κ.κ. Καπελέρης, Πλασκοβίτης και Μπάνος και την επόμενη ημέρα οι κ.κ. Διώτης και Στασινόπουλος.
Παράλληλα, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Παπακωνσταντίνου να εξεταστούν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίων Γεωργακόπουλος και ο σημερινός υπουργός επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης.
* Η δίκη συνεχίζεται στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης με την κατάθεση νέων μαρτύρων.