ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γραφική η μικρή ομάδα διαφωνούντων στο ΠΑΣΟΚ»- Ποιους «καρφώνει» ο διευθυντής της Γεννηματά

Σφοδρή επίθεση στους διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ – την ομάδα Ανδρουλάκη-Ξεκαλάκη- εξαπέλυσε ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας.

Εκανε λόγο για προσπάθεια «μικρής ομάδας στελεχών» να δημιουργήσουν μία «οργανωτικού χαρακτήρα ένταση» λόγω προσωπικών επιδιώξεων κατηγορώντας τους ότι κινούνται στα όρια του γραφικού.

Ωστόσο κάλεσε όσους «επιχείρησαν να δημιουργήσουν αυτή την οργανωτική κρίση, να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους και να ενταχθούν στην προσπάθεια του Κινήματος.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά είναι απάντηση σε πρακτικές και λογικές που το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφήσει πίσω του» και πως είναι «η θεσμική και πολιτική απάντηση σε ομαδοποιήσεις και μηχανισμούς που συγκροτούνται όχι στη βάση διαφορετικών πολιτικών απόψεων-προτάσεων, αλλά στη βάση προσωπικών επιδιώξεων».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «αυτό είναι κάτι που ταλαιπώρησε το ΠΑΣΟΚ σε όλη του τη διαδρομή».

Ωστόσο διευκρίνισε πως «ήταν τελείως διαφορετικό όταν μιλούσαμε για ένα μεγάλο-πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας και είναι εντελώς διαφορετικό, στα όρια της γραφικότητας, όταν κάποιοι επιχειρούν να αναπαράγουν τέτοια φαινόμενα σε μια συντετριμμένη πολιτικά και εκλογικά παράταξη, την ώρα ακριβώς που έχει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Την ώρα που διευρύνει την κοινωνική της επιρροή και συναντάται με ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου στο πλαίσιο της Συμπαράταξης».

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ και στον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Προέδρου ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι αυτές οι προσπάθειες των συγκεκριμένων στελεχών δεν αποσταθεροποιούν την πορεία του κόμματος. Ο Μανώλης Οθωνας ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης απάντησε: «Μη μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Προφανώς υπάρχει μία εικόνα που ευλόγως δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία στη πολιτική και κοινωνική μας βάση, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ευρύτερου χώρου τον οποίο εμείς διεκδικούμε να εκφράσουμε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι γνωστό ότι αυτά τα πράγματα δεν βοηθάνε».

Επεσήμανε δε ότι «ο κόσμος έχει μία «αλλεργία», απόλυτα δικαιολογημένη, σε όλες αυτές τις εσωκομματικές διενέξεις και τα παιχνίδια μικρών ομάδων στο πλαίσιο νομής της κομματικής εξουσίας. Ειδικά στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, αυτά είναι μία περιττή και ασυγχώρητη πολυτέλεια».

Για το λόγο αυτό, εξήγησε, το ζήτημα που προέκυψε δε χαροποιεί κανέναν. «Αντιθέτως, υπάρχουν επιλογές οι οποίες είναι δύσκολες αλλά αναγκαίες όταν εκδηλώνεται μία προσπάθεια που εξ αντικειμένου λειτουργεί υπονομευτικά σε μία πορεία που έχει ξεκινήσει. Την ώρα που υπάρχει μία προσπάθεια σε εξέλιξη, που δείχνει να συγκροτεί στην κοινωνία ακροατήριο, που υπάρχει ανταπόκριση πολιτικών στελεχών σε επίπεδο κοινοβουλίου αλλά και άλλων πολιτικών στελεχών του ευρύτερου χώρου».

Σε σχέση με το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Μανώλης Οθωνας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα αποτυπώσει την πολιτική και προγραμματική ταυτότητα, την περαιτέρω διεύρυνση και ανανέωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Παράλληλα, θα καθορίσει τα επόμενα βήματα για τη μετάβαση στο στόχο όλων μας που είναι ο ενιαίος φορέας όλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».

Υπενθύμισε ότι τον τελικό στόχο, «πρώτη απ’ όλους η κα Γεννηματά έχει διατυπώσει, τη συγκρότηση δηλαδή ενός ενιαίου πολιτικού-κομματικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, με εκλογή Επικεφαλής από τη βάση και την εκλογή οργάνων σε ένα ιδρυτικό συνέδριο».

Τέλος, επανέλαβε ότι το συνέδριο είναι ανοικτό «σε όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, είτε αυτές είναι κόμματα που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στην προσπάθειά μας, είτε κινήσεις, είτε συλλογικότητες, είτε πρωτοβουλίες ή μεμονωμένα πρόσωπα».

Μάλιστα επεσήμανε ότι «αυτό το ανοιχτό κάλεσμα ενότητας που επαναλαμβάνεται διαρκώς, θα έλεγα και μονότονα, από τον Ιανουάριο του 2016, ενάμιση χρόνο τώρα. Επομένως, όποιος θέλει πραγματικά να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, με τις απόψεις του, τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις του για το πως πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα, μπορεί να έρθει είτε στην προσυνεδριακή διαδικασία είτε στο Συνέδριο να τα παρουσιάσει και να συνταχθεί στην προσπάθειά μας να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί, συλλογικά και δημοκρατικά, τα επόμενα βήματα για τη μετεξέλιξη του χώρου και τη μετάβασή του σε ένα ενιαίο σχήμα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς».