ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ομοβροντία» δηλώσεων για Ελλάδα από ξένους αξιωματούχους- Ναι μεν αλλά… ο κοινός παρανομαστής

Τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. 

«Πρέπει να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα βρεθεί στο έλεος οποιασδήποτε κατάστασης πανικού των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε απλώς "χρηματοδοτούμε, χρηματοδοτούμε"» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των 20 (G20), δηλώνοντας ότι προϋπόθεση για τη στήριξη προς την Ελλάδα είναι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια προσέγγιση των θέσεων κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup την Τετάρτη. «Ο στόχος είναι τα πράγματα να πάνε καλά την Τετάρτη. Αν είναι να έχουμε ένα τεταμένο Eurogroup, δεν αξίζει καν τον κόπο. Θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία θετική δυναμική».

«Δεν είναι δυνατόν η νέα ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί να τής πουν…"κάνουμε σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, ακόμη και αν δεν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα"» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μοιράζουμε έτσι τα χρήματα, για να επιτραπεί σε κάποιον να μείνει στην επιφάνεια. Υπάρχουν χρήματα διότι υπάρχει ένα πλαίσιο, μία δέσμευση, ένα επαρκώς στέρεο όραμα για το μέλλον».

Λιου- Όσμπορν: Σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Παράλληλα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου όσο και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν συνέγραψαν εν όψει της G20 άρθρο στην Wall Street Journal με το οποίο καλούν τους εταίρους τους να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο σχέδιο ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, αλλά και μεταρρυθμίσεις.

Το άρθρο εμπεριέχει την εξής αναφορά για την Ελλάδα: «Έχουμε κοινό συμφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω σε αυτή τη δύσκολη πρόοδο που κατέγραψε στις μεταρρυθμίσεις. Σε στενές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, είναι σημαντικό να εφαρμόσει η Ελλάδα μία αξιόπιστη και εκτενή προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη».

Οι κ.κ. Λιου και Όσμπορν ξεκαθαρίζουν πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά υπηρεσιών και κεφαλαίων και ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικές βαθμίδες δημοσιονομικού περιθωρίου.

Οι ίδιοι τάσσονται υπέρ του δρόμου της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της δημιουργίας στηρικτικών πιστωτικών συνθηκών από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την ανάπτυξη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Πάντοαν κατά Βαρουφάκη: Άτοπες οι δηλώσεις του για το ιταλικό χρέος 

Την αντίδραση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προκάλεσαν δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική δημόσια τηλεόραση. «Το ιταλικό δημόσιο χρέος δεν προκαλεί προβλήματα, οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη είναι άτοπες» απάντησε, μέσω Twitter, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών.

«Χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις που απαιτούν αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου» πρόσθεσε ο κ. Πάντοαν.

Σημειώνεται ότι ο έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι «αν η Ελλάδα εξαναγκασθεί να βγει από την ευρωζώνη, άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα και η νομισματική ένωση θα καταρρεύσει». 

«Το ευρώ είναι εύθραυστο, είναι σα να κτίζεις έναν πύργο από τραπουλόχαρτα, αν βγάλεις το ελληνικό χαρτί, τα άλλα θα καταρρεύσουν» δήλωσε σχετικά ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα η RAI πριν από την τηλεοπτική μετάδοσή της.

Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατατεμαχισμού και «αποδόμησης» αν δεν αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα, δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της με βάση τους υφιστάμενους όρους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας πως η κυβέρνησή του θα προτείνει ένα «New Deal», μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη όπως εκείνη που εφαρμόσθηκε στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1930.