ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παύονται» από Alpha και Star οι δύο δημοσιογράφοι μετά το «περούκα-γκέιτ»

Διακόπτει ο τηλεοπτικός σταθμός Star τη συνεργασία του με τον δημοσιογράφο Δ.Σουλτογιάννη και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha με τον Θάνο Δημάδη, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης μεταμφίεσης των δύο δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσουν τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Αποδοκιμάζει και η Εφ.Συν., η οποία κόβει κι αυτή τη συνεργασία της με τον Θ.Δημάδη.

Και η Εφημερίδα των Συντακτών, με την οποία συνεργαζόταν ως χθες ως ανταποκριτής ο Θάνος Δημάδης, αποδοκίμασε το περιστατικό και αναφέρει σε σχόλιό της: «Η Εφ.Συν. δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ενέργειες του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψή του. Η εφημερίδα μας δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια και τις κινήσεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ο οποίος ενήργησε αποκλειστικά με την ιδιότητα του ανταποκριτή τηλεοπτικού σταθμού ή άλλου μέσου, και βέβαια δεν επρόκειτο ποτέ να αναθέσει τέτοια 'αποστολή' σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται μαζί της».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha αναφέρει ότι δεν υιοθετεί τις πρακτικές του δημοσιογράφου, με τον οποίο συνεργαζόταν και τον καλεί να απέχει από τα καθήκοντά του.

«O Alpha, σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι’ αυτό ουδέποτε δόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει. Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το χθεσινοβραδινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, οι Θ. Δημάδης και Δ.Σουλτογιάννης συνελήφθησαν να παρακολουθούν τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.

Οι δυο δημοσιογράφοι ήταν μεταμφιεσμένοι και δήλωσαν ψευδώς στις αστυνομικές αρχές ότι είναι μέλη της αποστολής του έλληνα πρωθυπουργού που αναμένεται στη Νέα Υόρκη. Κίνησαν υποψίες όταν εντοπίστηκαν να παρακολουθούν και να φωτογραφίζουν τα μέλη της ασφάλειας του πρωθυπουργού που είχαν φτάσει νωρίτερα. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Θ.Δημάδης παραδέχτηκε το περιστατικό, όμως ο Δ.Σουλτογιάννης αρχικώς ανέφερε ότι «είναι τουλάχιστον αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεως μου στο Μανχάταν». Είπε ότι βρέθηκε με τον συνάδελφό του Θάνο Δημάδη από τον Alpha στο ξενοδοχείο για να πληροφορηθούν για την ατζέντα του πρωθυπουργικού ταξιδιού. Ο ίδιος απέρριψε ότι ήταν μεταμφιεσμένος, λέγοντας ότι απλώς φορούσε καπέλο τζόκει και γυαλιά ηλίου υποστηρίζοντας ότι αυτό που ενόχλησε ήταν η φωτογραφική μηχανή.

Η θέση των δημοσιογραφικών ενώσεων

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ αναφέρει: «Με αφορμή τη σύλληψη δυο ελλήνων δημοσιογράφων στη Ν. Υόρκη επειδή μεταμφιεσμένοι παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 – παράγραφος η' του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει:  'Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα και οπωσδήποτε όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει: «Θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό. Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα.

Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας.

Μια τέτοια… 'δημοσιογραφία' πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το 'Χρυσό Βατόμουρο' του ρεπορτάζ.

Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».