Η ενεργοποίηση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με απώτερο στόχο την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των τριών χωρών, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, είναι αποτέλεσμα μακράς και επίπονης διαδικασίας και διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντηση Κορυφής στο Κάιρο είναι «προϊόν μακράς προετοιμασίας που ξεκίνησε ακόμη και από κυβερνήσεως του Γ. Παπανδρέου». Ωστόσο το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η τριμερής στο Κάιρο θα μπορούσε να είναι τετραμερής με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες -ίσως και εντός της ημέρας- θα υπάρξουν ειδήσεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 η τότε αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει στην Αθήνα ότι ξεκινά συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Αιγύπτου – Τουρκίας, κάτι που τότε είχε προκαλέσει ερωτηματικά και εκνευρισμό στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι Καστελόριζο και Στρογγύλη, σύμφωνα με την Τουρκία, δεν έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, αφού μόνο σε αυτήν την περίπτωση Τουρκία και Αίγυπτος έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.
Από τότε μέχρι τώρα βέβαια έγιναν πολλά, λέει στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Η πτώση της κυβέρνησης Μουμπάρακ και τα όσα επακολούθησαν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τη σημερινή κυβέρνηση στο Κάιρο, «έφεραν τα πάνω κάτω». Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Η Αθήνα δεν έπαψε ποτέ να έχει ψηλά στην ατζέντα της την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Η παρούσα κυβέρνηση επιλέγοντας την τακτική των χαμηλών τόνων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, κινήθηκε παρασκηνιακά ώστε να φτάσουμε στο χθεσινό κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών.
Η Άγκυρα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις επιλογές της. Η θέση της περί δύο ξεχωριστών κρατών στη Κύπρο, απομονώνει το «ψευδοκράτος» και προσθέτει ένα ακόμη μέτωπο στα ήδη ανοιχτά με τους Κούρδους και το ISIS στα σύνορά της με Ιράκ και Συρία.
Στην εγχώρια πολιτική σκηνή, η συγκυβέρνηση και ειδικά το Μαξίμου «παίρνει μια ανάσα από τον σφικτό εναγκαλισμό της τρόικας» εν όψει και του «καυτού» χρονικού διαστήματος μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, καταλήγει κυβερνητικός βουλευτής.
Αύριο ο Γιάννης Βρούτσης θα φέρει στη Βουλή τις ερμηνευτικές εγκυκλίους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Η ευθεία αμφισβήτηση των 100 δόσεων από την πλευρά των δανειστών μπορεί να μην πέρασε, αλλά μεταφέρει την πίεση στην Αθήνα για ταχεία ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η τρόικα.
Η χθεσινή αναφορά Ευρωπαίου αξιωματούχου που έφτασε στο σημείο να λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί, αν δεν καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση και να συμφωνήσει το πλαίσιο της επόμενης μέρας, να συνεχίσει στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα, δίνει και το στίγμα των προθέσεων μερίδας των δανειστών της χώρας, ευτυχώς όχι όλων.
Πηγή: naftemporiki.gr