ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδρίαση για αποχώρηση της «Ομπρέλας»

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το βράδυ της Πέμπτης, συνεδριάζουν στελέχη που συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή και οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές για το τι θα κάνει η «Ομπρέλα» η οποία είναι ένα βήμα πριν την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα σήμερα 1300 μέλη της «Ομπρέλας» είχαν δείξει τις διαθέσεις τους με κείμενο καταπέλτη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να αποφασίσουν αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην μη συμμετέχουν καν στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

To μαρτύριο της σταγόνας από την «Ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτο κύμα οι 1.300 υπογραφές, στο επίκεντρο οι «ουδέτεροι»

Υπενθυμίζεται ότι αιχμές για την εσωκομματική λειτουργία, βολές για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, παραδοχές για τα αίτια των αλλεπάλληλων εκλογικών αποτυχιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε το κείμενο που δημοσίευσαν σήμερα στελέχη που πρόσκεινται στην «εσωκομματική αντιπολίτευση», το οποίο συνόδευαν 1.300 υπογραφές.

Από την αποτύπωση της εσωκομματικής και πολιτικής κριτικής των στελεχών της «Ομπρέλας» υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά» δεν απουσίαζαν και οι αναφορές στον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη, περιγράφοντας με νόημα πως «ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη».

Παράλληλα, ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει». Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί», προσθέτουν τα στελέχη, συμπληρώνοντας πως «πρόθεσή μας και πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».

Στον αντίποδα, «θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο ικανό να εμπνεύσει αισιοδοξία και να κινητοποιήσει όσους/ες οδηγούνται στην παραίτηση, αλλά και το «πλήθος της αποχής», που το τροφοδοτεί η λαθεμένη πεποίθηση ότι από την πολιτική δεν έχει τίποτα να περιμένει κανείς, ενώ, αντίθετα, από τη συμμετοχή μας στις διεργασίες της πολιτικής και στα κοινωνικά κινήματα εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα», καταλήγουν.

Ωστόσο, το κείμενο των 1.300 υπογραφών, το οποίο διακινήθηκε πανελλαδικά, περιλαμβάνει ένα «πρώτο κύμα υπογραφών» καθώς έπεται συνέχεια, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν πρόκειται για κείμενο που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, όπου αναμένεται να τεθούν σε απόλυτη διάταξη μάχης όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα.

Ιδίως, όταν ανάμεσα στα ονόματα που συνυπογράφουν τη «Διέξοδο Αριστερά» είναι οι:

· Ανδρέας Ξανθός

· Πάνος Σκουρλέτης

· Ευκλείδης Τσακαλώτος

· Νίκος Φίλης

· Κώστας Αθανασίου

· Νίκος Βούτσης

· Αννέτα Καββαδία

· Έφη Καλαμαρά

· Κατερίνα Κνήτου

· Πάνος Λάμπρου

· Χάρις Ματσούκα

· Μαρία Γκατσούκα (ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου)

Χωρίς να αποκλειστούν στο προσεχές μέλλον και νέες προσθήκες, με δεδομένο ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» θα αναζητήσουν συγκλίσεις και με άλλες προσωπικότητες και κινήσεις της Αριστεράς, μετά το «καυτό» Σαββατοκύριακο.

Ανοιχτός σε μελλοντικές προκλήσεις εμφανίστηκε σήμερα και ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, λέγοντας πως «αν μου δοθεί κάποια καλή ευκαιρία και συμφωνήσω σε μια σειρά από θέσεις με κάποιο κόμμα ή κίνηση, θα μπορούσα να είμαι ξανά υποψήφιος. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, την παραγωγική ανασυγκρότηση», την ώρα που μείζον ζητούμενο είναι τι θα πράξουν τα στελέχη που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου και εντάσσονται στην τάση «6 συν 6», όπως για παράδειγμα ο Αντώνης Τζανακόπουλος, ο οποίος υπήρξε ομιλητής στην εκδήλωση της «Εποχής», στο Τριανόν.

Από πλευράς τους, την σιωπή επέλεξαν ως πρώτη αντίδραση στο περιεχόμενο του κειμένου της «Ομπρέλας» οι «νεοπροεδρικοί» σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν δυνάμεις, ιδίως στελεχών των πρώην «προεδρικών» και του ενδιάμεσου χώρου, που επιθυμούν να πέσουν οι τόνοι. Μόνο ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς εξέφρασε δημόσια τη λύπη του, λέγοντας πως «μας λυπεί κάθε αποχώρηση». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε ότι όσοι μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι περήφανοι για το νέο κόμμα και ανέφερε ακόμη ότι με τη δήλωσή του για τον Κώστα Σημίτη ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε να τονίσει τη ρήξη με όλο το παλαιό πολίτικο σκηνικό, καταλήγοντας ότι ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη της χάραξης των νέων πολίτικων και της επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς του, ο Νίκος Παππάς παρενέβη για πρώτη φορά σήμερα τόσο χαρακτηριστικά με φόντο τα εσωκομματικά, ως αποδέκτης της επιστολής Δραγασάκη. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα επισήμανε πως «Καλημέρα σε όλους. Έλαβα και διάβασα την επιστολή του συντρόφου Γιάννη Δραγασάκη η οποία είδε και το φως της δημοσιότητας. Για όσα αναφέρονται στην επιστολή, αλλά και για όσα έχουν συμβεί αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, θα τοποθετηθώ αναλυτικά και με σαφήνεια στην κεντρική επιτροπή».