ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Πώς οι δανειστές οδήγησαν την Ελλάδα στις πρόωρες εκλογές

Εκτενή αναφορά στο πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στις πρόωρες εκλογές κάνει το πρακτορείο Reuters.

Κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει στο πρακτορείο ότι, «μετά τη συνάντηση στο Παρίσι στις 26 Νοέμβριου ξέραμε πως όλα είχαν τελειώσει. Μάς έδιναν την εντύπωση (σ.σ η τρόικα) πως ό,τι κι αν είχαμε κάνει, η αναθεώρηση δεν θα ολοκληρωνόταν». 

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, «έπειτα από τέσσερα χρόνια οικονομικών θυσιών η Ελλάδα στοιχημάτισε πως θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα πρόωρο τέλος της διεθνούς διάσωσης. Αντ' αυτού βρέθηκε στο Παρίσι μπροστά στην άκαμπτη στάση των δανειστών. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και έφερε την καταιγίδα -εκ νέου- στην Ευρωζώνη».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, «μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικών θυσιών η Ελλάδα στοιχημάτισε πως θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα πρόωρο τέλος της διεθνούς διάσωσης. Αντ' αυτού βρέθηκε στο Παρίσι μπροστά στην άκαμπτη στάση των δανειστών. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και έφερε την καταιγίδα -εκ νέου- στην Ευρωζώνη».

«Στα μέσα Νοεμβρίου φάνηκε η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών ως προς τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 2015. ΕΕ και ΔΝΤ ζητούσαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να εξευρεθούν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για 500 εκατομμύρια ευρώ. Είχαν εξαγριωθεί από το αίτημα των δανειστών να αυξηθεί το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης στα 1,2 δισεκατ. ευρώ, σε σχέση με το ένα δισεκ. του προηγούμενου έτους. Δεν είναι τυχαίο το έγγραφο που έστειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης στους δανειστές, στις 29 Νοεμβρίου, που τους έλεγε πως το 2015 θα είναι χρονιά υψηλής ανάπτυξης και μείωσης του κινδύνου, επομένως το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να μειωθεί» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

«Οι δανειστές επεδίωκαν περισσότερα χρήματα στο αποθεματικό σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας που θα οδηγούσε σε εκλογές, και συνεπώς καθυστέρηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα εξέτρεπε περαιτέρω τους στόχους του προγράμματος».

Εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σύμφωνα πάντως με την ανάλυση του πρακτορείου, η ασυμβίβαστη στάση των δανειστών βασίζονταν σε κάτι που καμία πλευρά δεν ήθελε να παραδεχθεί ανοιχτά: στην αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορούσε να βγει αλώβητη από την- αρχικά προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο- ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας .

Για τους πιστωτές, δεν είχε καμία λογική να κηρύξουν επιτυχές το πρόγραμμα βοήθειας και να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση των 7 δισ. ευρώ αν υπήρχε η πιθανότητα να έρθει στην εξουσία ένα κόμμα που έχει κάνει αντιμνημονιακές εξαγγελίες και θα μπορούσε να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

Tο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να βγάλει νωρίτερα τη χώρα από το μνημόνιο, τον άφησε «χωρίς όπλα» για να κερδίσει την προεδρική εκλογή και λειτούργησε θετικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις, επισπεύδοντας την εκλογή Προέδρου, ωστόσο απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη συναίνεση για τον Στ. Δήμα και έτσι η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες κάλπες.

Οι επενδυτές αλλά και οι πιστωτές, γράφει το Reuters, φοβούνται τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα γυρίσει πίσω το ρολόι» για πολλές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, εξασθενώντας την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και πιθανώς ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου από το ευρώ.