ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Θα εξαντληθεί η κοινοβουλευτική τετραετία.

ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ

«Το Σύνταγμά μας έχει πια διανύσει σχεδόν σαράντα χρόνια ζωής. Ο στόχος μας είναι στις αρχές του 2017 η Ελλάδα να έχει καινούργιο Σύνταγμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της κ.ο. της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την πεποίθησή του, ότι η κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί και ότι έως το τέλος της, υπάρχει επαρκής χρόνος για να τελειώσει η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η δεύτερη φάση από την επόμενη Βουλή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, στην εισήγησή του, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

«Κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και για να μην διακοπεί η διαδικασία της Συνταγματικής μας Αναθεώρησης», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Το πολίτευμα στη διάρκεια της κρίσης, πράγματι, μπορεί να έμεινε όρθιο! Όμως, η ίδια η κρίση, προκάλεσε σοβαρούς κλονισμούς στον ιστό της οικονομίας μας και στον κοινωνικό μας ιστό. Γι’ αυτό και ήδη αλλάζουμε το οικονομικό μοντέλο της Πατρίδας μας με έμφαση την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να αλλάξουμε και το Σύνταγμα» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας έμφαση στη λειτουργικότητα του πολιτεύματος και στην πολιτική σταθερότητα.

Αναλυτικότερα ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε την εισήγησή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Το Σύνταγμά μας έχει πια διανύσει σχεδόν σαράντα χρόνια ζωής. Πρόκειται για την μακροβιότερη, στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους, συνεχή περίοδο δημοκρατικής διακυβέρνησης της Χώρας. Κι αυτό, να μην το υποτιμούμε. Γιατί αποτελεί μεγάλη πρόοδο για τον πολιτειακό μας βίο.

Μην ξεχνάμε, ότι αυτό που σήμερα όλοι θεωρούμε ως «δεδομένο», για πάρα πολλά χρόνια ήταν ζητούμενο στον τόπο μας.

Κι αυτό που σήμερα θεωρούμε «αυτονόητο», κάποτε ήταν «άπιαστο όνειρο»: Να έχει, δηλαδή, η χώρα ομαλό κοινοβουλευτικό πολίτευμα!

Με βάση και την πικρή εμπειρία, της επτάχρονης δικτατορίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, συνέβαλαν αποφασιστικά στη θέσπιση ενός δημοκρατικού Συντάγματος. Με ισορροπίες ως προς τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και με πρόνοια για τρία πράγματα. Να εκπροσωπείται η κοινωνία, να κυβερνάται η χώρα και να υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Πράγματι, το Σύνταγμα με το οποίο προικοδότησε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη Ελληνική Δημοκρατία, συνδυάζει αρμονικά το φιλελευθερισμό, δηλαδή τη διαφύλαξη της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των Ελλήνων πολιτών μέσω των αντίστοιχων δικαιωμάτων, με ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου.

Οι τρεις αναθεωρήσεις του Συντάγματος που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες, προσάρμοσαν τις πολιτειακές μας ανάγκες στη νέα κοινωνική πραγματικότητα, αν και δεν το έκαναν πάντα με τον καλύτερο τρόπο…

Και η δημοκρατία μας παρέμεινε σταθερή και αδιαμφισβήτητη, αν και εμφανίστηκαν λειτουργικά προβλήματα στην πορεία. Στην κρίση όμως, το πολίτευμα άντεξε κι έδειξε τα στέρεα θεμέλια της δημοκρατίας μας. Τώρα ήρθε η στιγμή να αντιμετωπιστούν και τα λειτουργικά προβλήματα που προέκυψαν…

Σήμερα, λοιπόν, μετά από την κρίση των τελευταίων ετών, που την αφήνουμε πια πίσω μας, αλλά και μετά από όλη αυτή τη πλούσια συνταγματική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, ξέρουμε πια τι πρέπει να αλλάξει. Και παίρνουμε την πρωτοβουλία της τέταρτης, απολύτως αναγκαίας, αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας.

Το πολίτευμα στη διάρκεια της κρίσης, πράγματι, μπορεί να έμεινε όρθιο! Όμως, η ίδια η κρίση, προκάλεσε σοβαρούς κλονισμούς στον ιστό της οικονομίας μας και στον κοινωνικό μας ιστό. Γι’ αυτό και ήδη αλλάζουμε το οικονομικό μοντέλο της Πατρίδας μας με έμφαση την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να αλλάξουμε και το Σύνταγμα. Με έμφαση στην λειτουργικότητα του πολιτεύματος και στην πολιτική σταθερότητα.

Μετά από έναν πολύμηνο και γόνιμο διάλογο, που ξεπέρασε τα παραταξιακά μας σύνορα και ανοίχθηκε σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, ήρθε ο σωστός χρόνος να διαμορφώσουμε και να καταθέσουμε, τα ταχύτερο δυνατό, την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και ο στόχος μας είναι στις αρχές του 2017 η Ελλάδα να έχει καινούργιο Σύνταγμα!

Φυσικά, σεβόμενοι το πνεύμα του Συντάγματος, θα καταθέσουμε, ως Νέα Δημοκρατία, τη δική μας πρόταση. Αλλά προσβλέπουμε σε διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Και θεωρούμε τη συμβολή τους απαραίτητο συστατικό στοιχείο μιας αναθεώρησης των διατάξεων του καταστατικού μας Χάρτη, αντάξιας και της συνταγματικής μας ιστορίας και της κρισιμότητας των καιρών.

Η Κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί! Κι ως το τέλος της, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2016, υπάρχει επαρκής χρόνος για να τελειώσει η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης. Και να προχωρήσει στη συνέχεια η δεύτερη φάση από την επόμενη Βουλή, όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμά μας.

Κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και για να μην διακοπεί η διαδικασία της Συνταγματικής μας Αναθεώρησης. Που θα αφαιρούσε, αν την διέκοπταν, από τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα από την ελληνική νεολαία, το δικαίωμα στη νέα εποχή που ζούμε, να αναπτύξουν ελεύθερα τα όνειρά τους και με τη βοήθεια ενός μεταρρυθμιστικού σύγχρονου, καινοτόμου, καινούργιου Συντάγματος.

Η αλλαγή του Συντάγματος είναι, λοιπόν, η κορυφαία μεταρρύθμιση, είναι το επιστέγασμα όλων των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων, αυτών που έχουν ήδη γίνει κι αυτών που προγραμματίζονται από δω και στο εξής. Ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα να έχει αλλάξει εντελώς και πρόσωπο και σελίδα και δυναμική. Και να αποκτήσει νέα εθνική ορατότητα. Χωρίς την ομίχλη της αστάθειας, των κλυδωνισμών και της ακυβερνησίας.

Αυτό λοιπόν, είναι και ένα αληθινό πεδίο συναίνεσης: Να εκλέξουμε όλοι μαζί τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ώστε όλα να γίνουν πιο γρήγορα, πιο ομαλά και πιο δημοκρατικά.

Με αυτό το πνεύμα σας καλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ να εργασθείτε για την εκπόνηση της πρότασής μας, που πρέπει να είναι έτοιμη το αργότερο σε ένα μήνα.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

Ευχαριστώ πολύ».