Να ήταν σύμπτωση ότι το “παρών” στις πολιτικές εξελίξεις που δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς συνέπεσε με μια επίδειξη παρεμβατικής δύναμης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο;
Ακόμη και αν δεν ήταν συνεννοημένοι, δεν προκάλεσε έκπληξη η ταυτόχρονη επανεμφάνισή τους στο προσκήνιο, αφού είναι γνωστό ότι διατηρούν άριστες σχέσεις μεταξύ τους, τον ίδιο τρόπο ανάγνωσης του κυβερνητικού τους παρελθόντος και κοινές αγωνίες για το πολιτικό τους μέλλον. Κανείς από τους δύο δεν δείχνει διάθεση αναχωρητισμού ούτε πρόθεση να διευκολύνει την ηγεσία του κόμματός του να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.
Ο αποφασισμένος Σαμαράς
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε “ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας”, σε συνέντευξή του στον ισπανικό δημοσιογραφικό όμιλο La Razon. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υπηρετείς την πατρίδα σου πέρα από τη θέση του πρωθυπουργού», απάντησε σε ερώτηση για τη ζωή μετά την πρωθυπουργία και δεν θέλησε να προκαταβάλει τι θα πει ο ιστορικός του μέλλοντος:
«Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς. Αλλωστε, η Ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμα εδώ…».
Το come back του Α. Σαμαρά ξεκίνησε με τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη όπου περιέγραψε ως εχθρούς του τους “λαϊκιστές” και πρότεινε “τόλμη και ευθύτητα απέναντι στο λαό”.
Ο κ. Σαμαράς δεν έχει καλές σχέσεις με τον κ. Μεϊμαράκη, που προβάλλει ως φαβορί στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ και υποστηρίζεται από το καραμανλικό σύστημα. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί κανείς εύκολα να προβλέψει ποια στάση θα κρατήσει την επόμενη μέρα, αν ο Ευ. Μεϊμαράκης κερδίσει, πόσο μάλλον αν αναθέσει κάποιο σημαντικό ρόλο στην Ντ. Μπακογιάννη.
Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει βγει να στηρίξει ανοιχτά κάποιον υποψήφιο, αλλά είναι γνωστό ότι έχει καλές σχέσεις με τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ βουλευτές της επιρροής του (Χ. Αθανασίου, Α. Ασημακοπούλου κα) έχουν συνταχθεί με τον Απ. Τζιτζικώστα. Με τόσο βαριές κουβέντες που ανταλλάσσονται μεταξύ των διεκδικητών της αρχηγίας στην τελική ευθεία προς την εκλογή από τη βάση, δύσκολα μπορεί να θεωρήσει κανείς αυτονόητη τη ενότητα της ΝΔ, ειδικά εφόσον δεν φανούν σύντομα σημάδια ανάκαμψης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη τη διάθεση που δείχνει ο Α. Σαμαράς να πρωταγωνιστήσει, δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιαδήποτε δική του μελλοντική πολιτική πρωτοβουλία, ακόμη και αν πρόκειται για διάσπαση.
Ο επίμονος Βενιζέλος
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τρεις περίπου εβδομάδες μετά τις εκλογές έμεινε σιωπηλός και έτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το πήρε απόφαση πως πέρασε η ώρα του. Αλλά όχι. Τις τελευταίες μέρες, με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του, στη Βουλή και στα ΜΜΕ, αποδεικνύει ότι βλέπει τον εαυτό του σε κεντρικό ρόλο, ερήμην της Φώφης Γεννηματά.
Η κεντρική του ιδέα είναι ότι πρέπει να σχηματιστεί μια οικουμενική κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και την επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία μιλώντας για υπουργούς που δεν θα είναι παλαιά πολιτικά στελέχη.
Κατά τα άλλα, έχει άποψη για όλα, από την υπόθεση Φίλη μέχρι τις αλλαγές που κυοφορούνται στον δικό του νόμο περί τύπου, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό με τρόπο διαφορετικό από εκείνον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ που το τελευταίο διάστημα ακούγεται λιγότερο από τον ίδιο.
Από την Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν κάθε σχόλιο που μπορεί να σηματοδοτήσει πρόβλημα στις σχέσεις Βενιζέλου-Γεννηματά γιατί το τελευταίο που χρειάζονται είναι να φανεί το εσωκομματικό πρόβλημα. Ομως, είναι σαφές ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη δική του πορεία, μπερδεύοντας τα βήματα της διαδόχου του που προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τη ΝΔ και από το παρελθόν της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
πηγή : tvxs.gr