H αντιπαράθεση Σαμαρά-Δένδια 'που υφέρπει στο παρασκήνιο και εκδηλώθηκε και ονομαστικά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ήταν μάλλον «σαν έτοιμη από καιρό», όπως γράφουν Τα Νέα της Τρίτης.
Για την ακρίβεια άρχισε ήδη από τις ημέρες του Δένδια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κορυφώθηκε με τη μετακίνησή του στο υπουργείο Ανάπτυξης και το εντυπωσιακό «άδειασμά» του για τα κόκκινα δάνεια που τον βρήκε τελικά να παίρνει τη θέση τού αποχωρούντος Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Δένδιας θεωρεί ότι η κυβέρνηση τον κρέμασε στο θέμα της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια και αποδίδει την κύρια ευθύνη στον Γκίκα Χαρδούβελη που «δεν υπέγραφε τίποτα».
Ομως, η αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον έκτο και στον έβδομο όροφο του κτιρίου της οδού Νίκης (το ΥΠΟΙΚ επέρριπτε την ευθύνη στην τρόικα) τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ήδη η κυβέρνηση κλυδωνιζόταν από αρρυθμίες και προβλήματα συνοχής, κόστισε στον Κερκυραίο την ανάβασή του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Η ζωή έδειξε ότι η μετακίνησή του στην καρέκλα του Κωστή Χατζηδάκη ήταν η περίφημη «κλωτσιά προς τα πάνω».
Κατά τη δευτερολογία του στη μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ονομαστική αναφορά στον Ν.Δένδια.
Το σχόλιο ήταν αιχμηρό: «Θυμάμαι τον Νίκο Δένδια που μου έλεγε 'πρόεδρε, πρέπει να ξεκουραστείς και λίγο', αλλά τώρα κατάλαβα τι εννοούσε».
Ο κ. Δένδιας έλεγε σε συνομιλητές του ότι εξέλαβε την αναφορά ως αστείο. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις διαρροές που ακολούθησαν από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού περί «αχαριστίας» του Νίκου Δένδια.
Οι αιχμές των συνεργατών του κ. Σαμαρά δεν είναι ανεξάρτητες από την αίσθηση που υπάρχει στην Συγγρού ότι αμέσως μετά τη συντριπτική ήττα της ΝΔ στις 25 Ιανουαρίου ο πρώην υπουργός κινήθηκε έντονα στο εσωτερικό του κόμματος με αρχηγικές φιλοδοξίες και με τον αέρα που του έδωσε η πρωτιά (την απέσπασε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη) στη Β' Αθηνών.
Επισήμως, ο ίδιος επιμένει ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή για ένα αστικό κόμμα όπως η ΝΔ είναι όχι μόνο να μιλήσει ανοικτά για τα αίτια της ήττας της, αλλά και να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό της στίγμα.
Οι διαδρομιστές του γαλάζιου στρατοπέδου, πάντως, επιμένουν ότι ο Δένδιας κινείται στο παρασκήνιο και μαζεύει κόσμο με την κεκτημένη ταχύτητα που του έδωσαν και οι καραμανλικές ψήφοι στη Β' Αθηνών.
Εξάλλου, ο ίδιος δεν έχει κρύψει ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Κώστα Καραμανλή. Προφανώς αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις συναντήσεις που είναι γνωστές, αλλά και σε αυτές που δεν ανακοινώθηκαν.
Όσο για τον Δένδια, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε για ευνόητους λόγους να τον εντάξει στη στενή του ομάδα προσφέροντάς του ρόλο.
Ηταν λίγο μετά τις εκλογές που ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τον Κερκυραίο στην Συγγρού και του πρότεινε να αναλάβει τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και να συμμετάσχει στο Πολιτικό Συμβούλιο, το διευρυμένο όργανο που είχε ανακοινώσει κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Ο κύβος ερρίφθη με την άρνηση Δένδια να αναλάβει αυτόν τον ρόλο με το επιχείρημα ότι πρώτα πρέπει να γίνει η αποτίμηση της εκλογικής ήττας.
Στο δείπνο στην «Αθηναΐδα», ο πρώην υπουργός φέρεται να ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τού να ζητηθεί από τον Αντ. Σαμαρά να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ.
Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, σε μια στιγμή κορύφωσης της διχογνωμίας που επικράτησε στο τραπέζι είπε ότι θα συναντήσει ο ίδιος τον Σαμαρά και θα του ζητήσει να φύγει.
Με βάση αυτά, η αποχώρησή του από την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ επειδή δεν τον άφησαν να μιλήσει ήταν μάλλον αναμενόμενη.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έφυγε επειδή έγινε μάρτυρας μιας συνεδρίασης όπου κανονίστηκε να μιλήσουν μόνο οι «κλακαδόροι» του προέδρου.
πηγή: TA ΝΕΑ