ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πανικό η Ευρώπη θέλει αποθήκη μεταναστών την Ελλάδα

Μπορεί να είναι κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό βάρος, καθώς και ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη λύση του προβλήματος, ωστόσο κανένα κράτος-μέλος δεν αναλαμβάνει το μερίδιο που του αναλογεί από το κύμα προσφύγων.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα στενάζει από περίπου 30.000 πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, που περιμένουν υπό άθλιες συνθήκες, να ανοίξουν τα σύνορα οι Σκοπιανοί. Μετεγκατάσταση γίνεται με το σταγονόμετρο και πάντα με εξαιρετική διαλογή μορφωμένων και οικογενειών προσφύγων από τη Συρία, μπλοκάρωντας παράλληλα τους Αφγανούς και τους οικονομικούς μετανάστες εντός της Ελλάδας. 

Βέλγος Πρωθυπουργός: Η Ελλάδα έχει μεγάλες προκλήσεις

«Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν λιγότερα χρήματα εάν δεν θελήσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες», δηλώνει σε συνέντευξή του στη φλαμανδική εφημερίδα De Standaard o Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ενώ προειδοποιεί ότι οι χώρες που δεν συνεργάζονται στο προσφυγικό αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις, υπό την μορφή της λήψης λιγότερων κονδυλίων. «Η καθεμιά από τις 28 χώρες έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου. Στις 7 Μαρτίου πρόκειται να γίνει μια ακόμη σύνοδος κορυφής. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να δοθεί η απάντηση που απαιτείται από τις περιστάσεις. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε», τονίζει ο Μισέλ, αν και για άλλη μια φορά αυτές οι δηλώσεις ακούφονται ως ευχολόγια.

Σκληρλή κριτική ασκεί και για τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο δικαιολογεί την προειδοποίηση του κ. Τσίπρα για ενδεχόμενο βέτο στη Σύνοδο Κορυφής.

Επί μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να δεχτεί την στήριξη των άλλων χωρών και της Επιτροπής για λόγους που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας αλλά ίσως είχαν να κάνουν και με ένα αίσθημα εθνικής περηφάνειας. Τώρα όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει την πολιτική της και ολοένα και περισσότερο ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δεχτεί βοήθεια. Και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι ένα νέο στοιχείο που σίγουρα θα παράγει αποτελέσματα. Και τα 4 από τα 5 hotspots είναι πλέον λειτουργικά, γεγονός που θα βοηθήσει να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων.

Κληθείς να σχολιάσει την απειλή βέτο από τον Τσίπρα, σημειώνει:

Κάτι τέτοιο δεν μου προξενεί δέος. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και χρειάζεται την βοήθεια των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία της. Όλοι πρέπει να κρατούν χαμηλούς τόνους και να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν όρια στις βαρυσήμαντες δηλώσεις που γίνονται ενώπιον του Κοινοβουλίου προκειμένου να διατηρηθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το λέω ακόμα μια φορά: Είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις. 

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Βέλγος πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να είναι αφελείς και εφόσον είναι έτοιμες να διαθέσουν στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ, τότε κι αυτή πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ιταλός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια

Ενενήντα τρεις Σύροι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης -με ανθρωπιστική αερογέφυρα-, προερχόμενοι από τους καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ. Ανάμεσά τους και 41 ανήλικοι.
 
Πρόκειται για 24 οικογένειες προερχόμενες από τη Χομς, τη Χάμα και την Ιντλίμπ, οι οποίες έλαβαν από την Ιταλία ανθρωπιστική βίζα. Οι πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας σε διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσουν μαθήματα ιταλικής γλώσσας και σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, για την ένταξή τους στην αγορά της εργασίας.
 
Για την στήριξη των προσφύγων αυτών κινητοποιήθηκαν τόσο καθολικές οργανώσεις, όσο και προταστεντικές εκκλησίες της Ιταλίας.
 
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι "χρειάζεται κοινή ανάληψη ευθύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς μονομερείς αποφάσεις. Αλλά και μια στήριξη χωρών, όπως ο Λίβανο, η Ιορδανία, η Τουρκία, που δέχονται μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση. Στη δέσμη αυτή αναγκαίων μέτρων συμπεριλαμβάνονται και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι".
 
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το όλο αυτό πρόβλημα" και πως "η γεωγραφία δεν μπορεί να θεωρηθεί ο καθοριστικός παράγοντας".