ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πόσους άλλους φακέλους δικογραφιών… φιγουράρει το όνομα του Πολάκη;

Δεν είναι μόνο η καταγραφή της συνομιλίας του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα που, μετά και την άρση της ασυλίας του, στέλνει στη Δικαιοσύνη τον Παύλο Πολάκη, καθώς πληροφορίες θέλουν τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας να βλέπει το όνομα του σε άλλες τρεις δικογραφίες που σχετίζονται με χειρισμούς του αναφορικά με την λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ελέγχεται για πιθανή τέλεση αδικημάτων σε κακουργηματικό βαθμό κατά τα έτη 2016- 2019, διάστημα κατά το οποίο ο Παύλος Πολάκης είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη κακουργηματικού βαθμού σε μετακλητούς υπαλλήλους και ειδικούς συμβούλους του κ. Πολάκη για 500 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για προσλήψεις 400 νοσηλευτών και 100 ιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βάσει της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 253/9-2-2016 προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης παραδέχτηκε ότι τις «επεξεργάστηκε» προσωπικά στο Γραφείο του στην Αριστοτέλους και στη συνέχεια τις έστειλε στον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιαννόπουλο να τις αναρτήσει ως τελικούς πίνακες κατάταξης των 500 προσληφθέντων. Ότι πήραν τη σχετική εντολή από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό παραδέχτηκαν και οι μετακλητοί και ειδικοί σύμβουλοί του, οι οποίοι τώρα διώκονται.

Για την ίδια υπόθεση έχει σχηματιστεί από το 2016 και άλλη ποινική δικογραφία κατά του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και άλλου μετακλητού υπαλλήλου του κ. Πολάκη, με την κατηγορία πως από κοινού απέκρυψαν από την Δικαιοσύνη, κατά την διάρκεια προκαταρκτικής του 19ου Προανακριτικού Τμήματος που διεξάγονταν δυνάμει της υπ΄ αριθμ. Ω 2016/ 105 εισαγγελικής παραγγελίας όλα τα κρίσιμα στοιχεία που αφορούσαν ειδικώς τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας για τις 500 προσλήψεις, προκειμένου να τον προστατεύσουν.

Δικογραφία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα,  έχει σχηματιστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς και για το πρόγραμμα PHILOS (πρόκειται για μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού στην Ελλάδα), με αντικείμενο παράνομες προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η ίδια ποινική δικογραφία ελέγχει και την φερόμενη ως αχρεώστητη και παράνομη απόδοση από το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ του ποσού των 8 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική εταιρεία φύλαξης ΤΡΙΠΛ- ΕΣ/ ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕΡΒΙΣΕΣ & ΣΟΛΟΥΣΙΟΝΣ κατά τα έτη 2016- 2018. Όπως έχει καταγγελθεί, η εταιρεία πληρώθηκε παράνομα και σε αντίθεση με όλες τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί δημοσίου λογιστικού που διέπουν το ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2016, αφού οι πληρωμές γινόταν μόνο με τιμολόγια που η εταιρεία έκοβε.

Άλλη ποινική δικογραφία ελέγχει απευθείας αναθέσεις από το Δ.Σ. σε δικηγόρους με υπέρογκες αμοιβές. Παρότι υπήρχε οδηγία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς το ΚΕΕΛΠΝΟ να μην χρησιμοποιεί εξωτερικούς δικηγόρους αλλά τους ήδη απασχολούμενους με έμμισθη εντολή, καταγγέλθηκε ότι το ΔΣ απέλυσε τους δικηγόρους που δούλευαν με σχέση έμμισθης εντολής και προσέλαβε με απευθείας ανάθεση δικηγόρους της επιλογής του.