Ένα βήμα πιο κοντά στις εκλογές είναι η χώρα όπως εκτιμούν κορυφαία κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης μετά και την δεύτερη ψηφοφορία στη βουλή και την συγκέντρωση των 168 ψήφων υπέρ του Σταύρου Δήμου.
Οι διεργασίες σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό είναι καταιγιστικές με τις ισορροπίες να αλλάζουν ώρα με την ώρα και τα επιτελεία των κομμάτων να προχωρούν σε συνασπισμούς, συμμαχίες, προσεταιρισμούς ανεξάρτητων και να ετοιμάζονται για την μάχη στις εθνικές κάλπες
Αλλάζει ο χάρτης του Κέντρου
Η διάλυση της ΔΗΜΑΡ και η προσχώρηση βουλευτών της είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στο Ποτάμι δημιουργούν νέα δεδομένα στο χώρο του κέντρου, ενώ η συνάντηση Βενιζέλου Παπανδρέου ανακατεύει και πάλι τη τράπουλα στο πάλαι ποτέ ενιαίο ΠΑΣΟΚ με τον Β. Βενιζέλο να προτείνει «ενωτικό συνέδριο».
Οι πρώην Χρυσαυγίτες αλλάζουν τους συσχετισμούς της δεξιάς
Εξέλιξη που ίσως αποδειχθεί καταλύτης στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τους συσχετισμούς στο χώρο της δεξιάς και κέντρο δεξιάς είναι η θετική ψήφος στην υποψηφιότητα Δήμα των δύο Χρυσαυγιτών βουλευτών.
Πολιτική κινητικότητα
Στο Μαξίμου έχει συζητηθεί και το σενάριο επίσπευσης των εκλογών. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το πρωί στη Βουλή μιλούσε για «αιφνιδιαστική κίνηση Σαμαρά πριν την Τρίτη ψηφοφορία».
Αυτή τη στιγμή η ΝΔ αριθμεί 127 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, έχοντας ωστόσο ανοιχτούς διαύλους με μερίδα των ανεξάρτητων βουλευτών που συμπαρατάσσονται ενάντια στην προεδρική εκλογή. Το ΠΑΣΟΚ έχει 28 βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 12, η Χρυσή Αυγή 16 βουλευτές, η ΔΗΜΑΡ μετά και την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα έχει 9 βουλευτές, το ΚΚΕ 12, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 17 και οι «άστεγοι» παραμένουν 7.
Σε τι ελπίζει η κυβέρνηση για την τρίτη ψηφοφορία
Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς αυτό που θα καθορίσει την τρίτη και κρισιμότατη ψηφοφορία είναι αν θα «σπάσουν» τα μπλοκ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ, κόμματα που προς το παρόν έχουν αρνητική διάθεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βεβαίως, οι εξελίξεις ειδικά στη ΔΗΜΑΡ είναι ραγδαίες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις από το κόμμα, λόγω της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να υπάρξει αλλαγή στάσης από εκείνους που ψηφίζουν «παρών» αλλά αμφιταλαντεύονται για το τι θα πράξουν στην τρίτη ψηφοφορία. Τέτοιοι είναι ο Β. Καπερνάρος και ο Β. Πολύδωρας, όπως επίσης και κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ που ενδεχομένως να μη μείνουν στην γραμμή του κόμματος. Η απουσία της κ. Κόλλια για λόγους υγείας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «διπλωματική».
Η Κυβέρνηση καλείται πλέον να βρει 12 βουλευτές, όμως τα περιθώρια και οι δεξαμενές δείχνουν να εξαντλούνται.