Η εκλογική αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας που οριακά δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, έχει προκαλέσει ζυμώσεις, συζητήσεις και εσωτερικές παρασκηνιακές διεργασίες σχετικά με τις αιτίες του αποτελέσματος.
Αρχικά να θυμίσουμε, ότι το κόμμα του Π. Λαφαζάνη, λίγο πολύ επέρριψε τις ευθύνες για την εκλογική αστοχία, στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το γεγονός ότι η ΛΑ.Ε. είναι πολύ νέο κόμμα και δεν πρόλαβε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου εκλαϊκεύοντας περαιτέρω το πρόγραμμα της.
Σε κείμενο που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο iskra, με τίτλο "Η πύρρειος νίκη του Τσίπρα και η αποχή", αναφερόταν σχετικά:
"Η Λαϊκή Ενότητα , γεννημένη αφού προκηρύχθηκαν οι εκλογές (!) και άρον – άρον σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης , έδωσε ένα πολύ σκληρό , υπερβολικά άνισο , ακόμα και για αριστερή δύναμη , και σχεδόν ηρωικό αγώνα απέναντι σε θεούς και δαίμονες , χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό μέσο, χωρίς καμία επικοινωνιακή στήριξη".
"Η Λαϊκή Ενότητα, επιπλέον, δεν ήταν μόνο ο κύριος στόχος του Τσίπρα και του μορφώματός του αλλά δυστυχώς και της , κατά τα' άλλα, κομμουνιστικής Αριστεράς , προεξάρχοντος του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ σε αγαστή "σύγκλιση" με τον Τσίπρα είχαν ως κοινό , υπό εξόντωση, παρείσακτο εχθρό την ΛΑ.Ε !". Αναφέρεται επίσης πως υπήρχε "ομολογημένο σχέδιο εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου, με πολιτικό μακρύ βραχίονα τον Αλ. Τσίπρα" το οποίο εκφράστηκε σε "εκκαθάριση της κυβέρνησης και του κόμματος από την συνεπή αριστερή αντιμνημονιακή του πτέρυγα και στη συνέχεια εκκαθάριση της Βουλής από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις".
Σε επικοινωνία του NEWS 247 με τον Στάθη Λεουτσάκο, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος μας είχε δηλώσει μετά το αίτημα του κόμματος για επανεξέταση των άκυρων ψηφοδελτίων σε τρία εκλογικά κέντρα:
"Οι εκλογές έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών για να υπάρξει ευρύτερη νομιμοποίηση ενός σκληρού προγράμματος που θα χρειαστεί τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Οι εκλογές έγιναν σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε είκοσι μόνο μέρες.
Η ΛΑ.Ε. δεν είχε υποδομές, χρήματα, γραφεία. Δεν πρόλαβε να ταυτοποιηθεί η ΛΑ.Ε. σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Επίσης αποτελούσαμε μια εναλλακτική πρόταση για το χρέος, το μνημόνιο και τη νομισματική πολιτική. Ήταν ζητήματα δύσκολα αυτά, τα οποία δεν μπορούσες να τα αναπτύξεις και να τα οικοδομήσεις μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, σε είκοσι μέρες".
Ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα θεωρούν ότι πρέπει γίνει σοβαρή αυτοκριτική γιατί ο κόσμος δεν τους ακολούθησε παρόλα όσα συνέβησαν. Οι αλλαγές κρίνονται αναγκαίες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξ άλλου, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της ΛΑ.Ε., εκφράζοντας ούτως ή άλλως εξ αρχής μια πιο "ήπια" ρητορική σχετικά με το εθνικό νόμισμα.
Η πρόθεση της να κινηθεί προς την ηγεσία της ΛΑ.Ε., έγινε γνωστή μέσω Twitter όπου και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού υπό το hashtag #ask_zoe.
Στην κεντρική προεκλογική ομιλία της Λαικής Ενότητας άλλωστε στην Ομόνοια, η πρώην πρόεδρος της Βουλής έλεγε πως "αξία δεν έχει η απλή επιβίωση, αλλά η ζωή με αξιοπρέπεια, η αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζεται με κανένα νόμισμα. Στο δίλημμα μνημόνιο ή δημοκρατία. Απαντάμε: Δημοκρατία. Στο δίλημμα ευρώ ή δημοκρατία. Απαντάμε: Δημοκρατία". Η τοποθέτηση της είναι σίγουρα πιο επιφυλακτική συγκριτικά με την "απαραίτητη" επιστροφή στη δραχμή, που αποτελούσε κορωνίδα των προεκλογικών αλλά και μετεκλογικών δηλώσεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αρχίζει να επικρατεί η σκέψη πως πρέπει να φτιαχτεί κάτι νέο εξαρχής και ότι το εγχείρημα της ΛΑ.Ε. ήταν καταδικασμένο δομικά εξ αρχής διότι έφερε ισορροπίες και ζητήματα του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ του 4%.
Με τον λαό μπροστάρη
Μια άποψη είναι πως θα πρέπει να δημιουργηθεί κάτι από τη βάση και κινηματικά, καθώς οι διαφωνούντες με το τρίτο μνημόνιο θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξουν αντιδράσεις από την κοινωνία η οποία ακόμη δεν έχει νιώσει τις επιπτώσεις των μέτρων που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργηθεί ως σύμπραξη συνιστωσών με κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, έτσι θα μπορούσε να δημιουργηθεί τώρα κάτι νέο με τους ανθρώπους που έχουν κινηματική παρουσία σε διάφορους χώρους -μη αποκλείοντας αυτή τη φορά και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει ισχυρή κινηματική δράση σε γειτονιές.
Όμως η λογική του νέου εγχειρήματος θα πρέπει να είναι ευρύτερη, και όχι αυστηρά "ακροαριστερή". Στελέχη της ΛΑ.Ε. αναφέρουν τελευταία πως ο κόσμος ενδιαφέρεται να ακούσει απαντήσεις στα προβλήματα του και στο πού θα πάει η χώρα, όχι θεωρητικές αναλύσεις.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που εμφανίστηκε σαν "αρχηγός παρά τω αρχηγώ" στις τηλεοπτικές δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη μετά τα exit polls αλλά και στις προεκλογικές εξορμήσεις του κόμματος, μιλά με τα πλέον θερμά λόγια για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος απείχε από το εγχείρημα της ΛΑ.Ε. καθώς διαφωνεί με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Δήλωσε ωστόσο πως στηρίζει Βαλαβάνη και Ήσυχο και πως εκτιμά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας. Πηγές της ΛΑ.Ε αναφέρουν πως στον σχηματισμό ενός νέου φορέα ή στην αναδιαμόρφωση του κόμματος, θα μπορούσε να συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Όλα αυτά είναι προς το παρόν ασκήσεις επί χάρτου καθώς οι εκλογές είναι πρόσφατες και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε μια εντυπωσιακή και απρόσμενη νίκη ως προς τη διάσταση της.
Στελέχη όμως που συμμετείχαν στο εγχείρημα της ΛΑ.Ε. θεωρούν ότι η μεγάλη αύξηση της αποχής κατά 10 μονάδες δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας έχει απορρίψει το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ "για μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο" και πως αυτό το κομμάτι της κοινωνίας θα αναζητήσει εκφραστή.
Οι νέες προκλήσεις και οι στρατηγικές ζυμώσεις
Συμπερασματικά, όσοι συμμετείχαν στη ΛΑ.Ε. πρέπει να δουν γιατί δεν εξέφρασαν τον κόσμο και αυτή τη φορά να γίνει ένα σχήμα από κάτω προς τα πάνω και πέραν των παλιών δομών. Πρέπει επίσης να εστιάσουν στο πρακτικό κομμάτι εφαρμόσιμων προτάσεων και όχι στις εξαγγελίες που βασίζονταν στην πρότερη "έντιμη στάση" και στα χιουμοριστικά σποτ.
Αυτό είναι το νέο στοίχημα και θα μπορούσε να εκφραστεί σε μια "νέα" ΛΑ.Ε. που θα τοποθετηθεί πιο άμεσα, ή μέσα από ένα νέο κόμμα. Και στα δύο σενάρια, Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκης έχουν θέση και ενδεχομένως θα είχαν και ηγετικό ρόλο, μιας και βρίσκονται σε σύγκλιση μεταξύ τους.
Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως οι δύο πολιτικοί και πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, συγκρότησαν από κοινού και σε συνεργασία με τους Μελανσόν, Λαφοντέν, Φασίνα, ένα Σχέδιο Β για την Ευρώπη. Το μανιφέστο είναι πολιτική εξαγγελία, αλλά για την ώρα, δεν έχει πολιτικό φορέα για να εκφραστεί σε πολιτική αναμέτρηση.
Είναι γνωστό τέλος, πως ο Γ. Βαρουφάκης θα αναλάβει από κοινού με την ΛΑ.Ε. πρωτοβουλία για τη συγκρότηση πανευρωπαϊκού μετώπου για προώθηση του Σχεδίου Β'. Σε μια ΛΑ.Ε. όμως που θα πρέπει να "αλλάξει" για να μη βουλιάξει. Διαφορετικά, ο δρόμος της "επόμενης μέρας" θα καταλήξει σε νέο κόμμα, με πρόσωπα που μπορούν να φέρουν ψήφους λόγω της δυναμικής τους. Ένα νέο κόμμα υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη, που θα μπορούσε να κατέβει στις εκλογές σε συμμαχία με τη ΛΑ.Ε. Ζητούμενο επίσης, είναι η στήριξη Γλέζου.
Τα παραπάνω θα κριθούν στη Συνδιάσκεψη και στο Συνέδριο του κόμματος που θα επακολουθήσει. Κλείνουμε με τα λόγια του ίδιου του Π. Λαφαζάνη σε συνέντευξη του στην Εφ. Συν:
"Ως ΛΑ.Ε προχωράμε τάχιστα σε πολιτική και οργανωτική συγκρότηση και ανασυγκρότηση και γρήγορα θα πάμε σε Συνδιάσκεψη και αργότερα, σε λίγους μήνες, σε Συνέδριο. Ετοιμαζόμαστε ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε σε πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα".
πηγή: news247