Επίθεση με αιχμές και υπόνοιες για τη διαχείριση του προσφυγικού, τόσο από την Ευρώπη όο και από την Τουρκία, άφησε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς, νεοναζιστικής, Χρυσής Αυγής, με το να εκμεταλλεύεται με λαϊκισμό το μείζον ζήτημα του προσφυγικού.
Υποτίθεται ότι έγινε μια συμφωνία με την Τουρκία. Μακάρι να κάνω λάθος, μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά δεν βλέπω την Τουρκία να κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Βεβαίως τα χρήματα δόθηκαν για τη στήριξη της Τουρκίας, αλλά κυρίως για να αντιμετωπίσει τις ροές. Εντάξει η Ελλάδα να τηρεί τις υποχρεώσεις της, όπως τις τηρεί, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ και να μην έχουν μπει χώρες στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.
«Πρέπει να διαχειριστούμε μια παγκόσμια κρίση, χωρις να ενδώσουμε στο βάρβαρο λαϊκισμό της βίας, των παράνομων επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, των φρακτών και των τειχών που υψώνει η Ευρώπη» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στον Βασίλη Λεβέντη για τα κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών. Όπως είπε, είναι υποχρέωση ηθική, αλλά και νομική απέναντι στο διεθνές δίκαιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ορισμένους από την αντιπολίτευση για λαϊκισμό που ενισχύει τη Χρυσή Αυγή:
Θέλω να ελπίζω ότι θα έχουμε δίπλα μας όλες τις πτέρυγες του κοινουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι αποδεκτό η αντιπολίτευση να υποβοηθά, μέσα και έξω από τη βουλή, την ατζέντα της ακροδεξιάς νεοναζιστικής οργάνωσης.
Έκανε λόγο για φοβικό κλίμα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη και για «αναπαραγωγή αναληθών δημοσιευμάτων, ότι δήθεν θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγκεν».
«Διακινδυνεύουν τη διεθνή θέση της χώρας όσοι κάνουν τέτοιου είδους κριτική για το προσφυγικό» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυτό το θέμα δεν είναι το καλύτερο πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.
Όπως είπε, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Λεβέντη, η επιλογή των hot spots δεν επιβλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση ούτε από την ΕΕ, αλλά από τη γεωγραφία του προβλήματος, δηλαδή τους τόπους όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.
«Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση για την Κω; Αυτοί που αντιδρούν έχουν πρόταση ή φωνάζουν για να φωνάζουν;» είπε με επικριτικό τρόπο ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι όταν κάλεσε τους τοπικούς παράγοντες του νησιού, δεν εξέφρασαν καμία αντίρρηση με το κέντρο καταγραφής μεταναστών.
«Στην Ειδομένη αποδέιξαμε ότι ακόμα και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να διοργανώσουμε δύσκολες επιχειρήσεις της αστυνομίας, χωρίς να ανοίξει μύτη» τόνισε για τη μετεγκατάσταση των εγκλωβισμένων επί ημέρες μεταναστών στα σύνορα με τα Σκόπια.
Για το Τάε Κβο Ντο παραδέχθηκε ότι πράγματι υπάρχει συσσώρευση μεταναστών, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο -αν συνεχίσουν αυτές οι ροές προσφύγων- η χώρα να μετατραπεί σε «αποθήκη». Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία και το Ιράν και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσουν τις συμφωνίες ως προς τους κανόνες επανεισδοχής μεταναστών.
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία υψώνει φράχτη στα σύνορα με τη Συρία! «Αποθήκη» μεταναστών η Ελλάδα