Στην παρουσία του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα», στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και στο θέμα του δημόσιου χρέους, αναφέρεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο».
«Το ΔΝΤ το βρήκαμε, δεν το φέραμε εμείς. Ως ένα βαθμό αποδείχθηκε ότι δεν ήρθε να προσθέσει κάτι το ΔΝΤ. Αρχικά ίσως χρειαζόταν η Ευρώπη την τεχνογνωσία του, σήμερα την έχει αποκτήσει, βεβαίως πάνω στην καμπούρα της Ελλάδας. Στο πείραμα…» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ είχε διαφορετική προσέγγιση από την επίσημη αμερικανική ηγεσία. Πολλές φορές ο Ομπάμα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν πιο φιλικοί στην απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ το έλεγε αλλιώς, πιο… σεμνά. Ό,τι έχει να δώσει όμως αυτή η συζήτηση στην ανάγκη να μειωθεί το χρέος, το έχει δώσει. Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει πια στην Ευρώπη. 'Αρα η παρουσία του ΔΝΤ επιδρά αρνητικά στον συσχετισμό σε άλλα θέματα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικό , μεταρρυθμίσεις». Ερωτηθείς ο υπουργός για το τρόπο απομείωσης του χρέους ανέφερε:
«Για το ορατό μέλλον, τα μέτρα που θα μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία. Δεν ξέρω αν θα βρεθούμε αργότερα προ αδιεξόδου, αλλά στο ορατό μέλλον αυτό θα γίνει. Όμως όλα αυτά πρωτόγνωρα και για Ελλάδα και για Ευρώπη. Τέτοιου μεγέθους χρέος όπως το ελληνικό είναι πρωτόγνωρο. άρα αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά. Σήμερα αυτή η συζήτηση έχει μπει επίσημα στο τραπέζι. Και σ' αυτήν δε θα είναι μόνη της η Ελλάδα (…) .Θα είναι πλέον και η νέα ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα περιβάλλον που έχει λίγο αλλάξει. Έχουν υπάρξει ρωγμές…».
Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα: «Μετά την υπογραφή της συμφωνίας δεν έκλεισαν τα ζητήματα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, βεβαίως με άλλους όρους. Υπάρχουν συσχετισμοί και κερδίζεις ή χάνεις πράγματα. Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιδιώξεις συμμαχίες μέσα στην Ευρώπη. Ως υπουργός Εργασίας, σε συναντήσεις με ομολόγους μου, όταν άκουγαν και καταλάβαιναν το μέγεθος της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, στην πλειοψηφία τους ήταν αλληλέγγυοι με την Ελλάδα. Είναι δηλαδή ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Πολλοί αντιλαμβάνονταν ότι αυτά που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είναι ζητήματα που θα τα βρουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι». «Το ασφαλιστικό υπήρχε ως πρόβλημα και πριν το μνημόνιο (..). Δεν υπήρξε δυστυχώς μέριμνα να εξασφαλιστούν και άλλοι κοινωνικοί πόροι. Πολύ πιο δύσκολο είναι να γίνει τώρα, σε συνθήκες κρίσης. Υπήρξαν εγκληματικές πολιτικές εις βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και των αποθεματικών, όπως το PSI», είπε ο κ. Σκουρλέτης Για το 2016 ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ως πρωταρχικό ζήτημα να μην κλονιστεί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία: «Αυτό που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους είναι ότι εκεί που πηγαίνουμε με εναλλακτικά σχέδια, με προτάσεις και προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών, μπορούμε να κερδίζουμε πράγματα. Το αντίθετο συμβαίνει όταν υποτιμάμε τις δυσκολίες.
Υπάρχει η αισιοδοξία της θέλησης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, υπάρχουν και οι πραγματικές δυσκολίες. Το κρίσιμο το πρωταρχικό είναι να μην κλονιστεί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Να έχουμε μια ανοιχτή ειλικρινή επικοινωνία με τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας που μπορούμε και πρέπει να υπερασπιστούμε».