ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοκ από τις προτάσεις των δανειστών-Ο Τσίπρας απέρριψε τις απαιτήσεις τους-Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά!

Σοκ και δέος προκάλεσαν στην ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι προτάσεις των δανειστών, στη μαραθώνια σύσκεψη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τα χαμόγελα της υποδοχής από τον πρόεδρο της Κομισιόν στον Αλέξη Τσίπρα, πολύ γρήγορα πάγωσαν, καθώς δεν περίμεναν τη σθεναρή αντίσταση της ελληνικής πλευράς στις απαιτήσεις τους.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά το τέλος της συνάντησης, ο  Αλέξης Τσίπρας, είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους επιβεβαιώνοντας στην ουσία την εμπλοκή, ότι «Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η δική μας».

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».

Σε ερώτηση για το αν οι Θεσμοί έδωσαν μία πρόταση τύπου «take it or leave it», ο κ. Τσίπρας απάντησε «Οχι, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες». 

Οταν ρωτήθηκε για το αν θα καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην ανησυχούν, προσθέτοντας ότι η χώρα έως τώρα έχει δώσει πάνω από 7 δισ. σε δάνεια.

Οι απαιτήσεις

Νωρίτερα, οι συζητήσεις πήραν δραματική τροπή έπειτα από το κείμενο με τα σκληρά μέτρα των Θεσμών που παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Οπως μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν παρέμεινε στη σκληρή γραμμή των δανειστών και παρουσίασε μέτρα-σοκ στον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα οι δανειστές ζητούν:

  • Δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%. Στον χαμηλό συντελεστή θα μπουν τα προϊόντα που φορολογούνται με 6,5% όπως φάρμακα, βιβλία κα, ενώ στο υψηλό θα μπει η ενέργεια και η εστίαση
  • Κατάργηση ΕΚΑΣ
  • Μείωση συντάξεων
  • Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
  • Ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές για ΑΔΜΗΕ, μικρή ΔΕΗ, Ελληνικό και περιφερειακά αεροδρόμια
  • Την ίδια ώρα οι δανειστές προτείνουν τις εξής αλλαγές στα πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018, ενώ στην πρόταση των Θεσμών δεν υπάρχει καμία αναφορά στο χρέος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, επισήμανε:

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ δέχθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απόψε για μια ιδιωτική συνάντηση, την οποία ακολούθησε δείπνο εργασίας. 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τους συνάντησε αργότερα.
Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση.
Σημειώθηκε πρόοδος στην αλληλοκατανόηση των θέσεων, στην βάση των διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν ξανά. Η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί».

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν ξεκίνησε στις 21.30 (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες, ωστόσο, το πρόγραμμα είχε και… συνέχεια, καθώς, η ελληνική αντιπροσωπεία δείπνησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους συνεργάτες του, παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. 

 

Είκοσι λεπτά πριν από τις 2 το πρωί ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ αποχώρησε από το κτίριο της Κομισιόν και περιορίστηκε στο να πει στους δημοσιογράφους «Είχαμε μια καλή κουβέντα. Οι συζητήσεις μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».