Νέο μήνυμα στην Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Open.
«Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Το όνομα της χώρας είναι ‘Βόρεια Μακεδονία’ και όσοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ θα μας βρουν απέναντι. Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Βόρειο Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και πρέπει να σοβαρευτούν. Πιστεύω ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, ήδη υπήρξε αντίδραση από την πρόεδρο της Κομισιόν μετά από ελληνική παρέμβαση. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν γιατί εμείς θέλουμε καλές σχέσεις».
«Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία των Σκοπίων δεν αλλάζουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εξηγήσουμε ότι αυτή η πολιτική τους θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση και αυτό δεν το θέλουν. Δεν είμαστε αφελείς και ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε μικροκομματικά παιχνιδάκια».
Ασκώντας κρτιτική στην αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε την πρόταση νόμου τα τελευταία πέντε χρόνια. «Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ακραία ρητορική, το συζητήσαμε εσωτερικά και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κύρωση των μνημονίων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει» δήλωσε απαντώντας για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός, ωστόσο παραδέχτηκε ότι «υπάρχει όντως πρόβλημα με τον πληθωρισμό των τροφίμων» και άσκησε κριτική στις πρακτικές των πολυεθνικών.
«Οι πολίτες οι ίδιοι μας λένε με κάθε τρόπο ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα και έχουν δίκιο. Αξίζει να επισημάνουμε, όχι για να υποτιμήσουμε το πρόβλημα, ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό 5ετιας σε σχέση με την Ευρώπη. Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στοχευμένο στον πληθωρισμό των τροφίμων. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το ελαιόλαδο, γιατί καταναλώνεται περισσότερο, είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό. Πράγματι, η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά, έχουμε κάνει ελέγχους και έχουμε επιβάλει πρόστιμα που έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι όμως σε βαθμό που θα περιμέναμε και εμείς» τόνισε.
Αναφερόμενος στις πρακτικές των πολυεθνικών και στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Ας κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των προϊόντων των πολυεθνικών και των προϊόντων της λαϊκής, που εκεί δεν είμαστε παραπάνω από την ΕΕ. Πάμε στις πολυεθνικές. Εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές πολυεθνικών που χωρίζουν τη ΕΕ σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές τιμές του ίδιου προϊόντα. Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση για να υπάρχει μια ενιαία αγορά»
«Θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα; Όχι, κανέναν μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά όλα μαζί μάς κάνουν να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με αυτό που ήμασταν πριν ένα χρόνο. Πολλές φορές έχουμε αναδείξει θέματα στην Ευρώπη πρώτοι. Και η πιο δομική παρέμβαση είναι η αύξηση των μισθών».
Δείτε τη συνέντευξη