ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς: Να δοθεί στην Ελλάδα κάθε ανθρωπίνως δυνατή βοήθεια για το προσφυγικό

Τον κώδωνα του κινδύνου έναντι των εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών που θα έχει για το μέλλον της ΕΕ ενδεχόμενη μη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έκρουσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο Σουλτς κατέκρινε την τάση κρατών μελών της ΕΕ να αντιμετωπίζουν την κρίση με αποκλειστική βάση τις δικές τους οπτικές γωνίες και κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ΕΕ για να εξέλθει από το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο πρόεδρος της ευρωβουλής τόνισε ότι εξακολουθεί να αποτελεί το σημείο αναχώρησης πολλών προσφύγων που αντιμετωπίζοντας πολλούς κινδύνους κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί το σχέδιο δράσης που συμφώνησε η ΕΕ με την κυβέρνηση της Άγκυρας και ανέφερε ότι η όποια μείωση των προσφυγικών ροών οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω του χειμώνα. Ο πρόεδρος της ευρωβουλής ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία τις στρατιωτικές ενέργειες της Άγκυρας στα κουρδικά εδάφη. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος ο πρόεδρος της ευρωβουλής σημείωσε ότι έχουν άμεση ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανέφερε επίσης ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μία Ευρώπη πιο αδύνατη πολιτικά και οικονομικά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αναγνώρισε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος.

Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορα της με την ΠΓΔΜ. Ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία της ΕΕ με την κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να συντονίζεται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος της ευρωβουλής ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κάθε κάθε ανθρωπίνως δυνατή βοήθεια για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να λάβει τους ερχόμενους τρεις μήνες τα μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή.

Ο Μάρτιν Σουλτς κατέκρινε επίσης ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ που όπως είπε εξακολουθούν να επιτρέπουν σε πολίτες τρίτων κρατών να περνούν από το έδαφος τους με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση παροχής ασύλου.

Ο Σουλτς ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει επειγόντως να συνάψει συμφωνίες επαναπροώθησης των μεταναστών με το Μαρόκο και την Αλγερία και να εφαρμόσει διάφορες συμφωνίες που ήδη έχει με χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος της ευρωβουλής κάλεσε επίσης την Τουρκία να ευθυγράμμισει την πολιτική της στο θέμα της παροχής βίζας με την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ.

Τέλος ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε τις εξαιρετικά αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε στην Ευρώπη ενδεχόμενη διάλυση της ζώνης του Σένγκεν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα υπάρξουν μεγάλα διοικητικά κόστη, προβλήματα στις μεταφορές προϊόντων και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ