Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, καθώς για πρώτη φορά εκτοξεύουν ευθέως αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις, με τις δύο πλευρές να δείχνουν με το «δάχτυλο» με δημόσιες μάλιστα παρεμβάσεις τουσς, τον απέναντι τους ως υπεύθυνο για το σκηνικό ρήξης, που έχει διαμορφθεί τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους δανειστές ότι στην τελική τους πρόταση των πέντε σελίδων αγνόησαν τα αποτελέσματα που είχαν προκύψει από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Όπως σημείωσε, ενσωμάτωσαν τόσο τα σκληρότερα μέτρα του ΔΝΤ όσο και την ανελαστική θέση των Ευρωπαίων που αρνούνται να αποδεχτούν το αίτημα και την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ ότι απαιτείται διευθέτηση του χρέους.
Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» του ΔΝΤ αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε και την ΕΚΤ ότι είχε επιλέξει από τον Φεβρουάριο την οικονομική ασφυξία της Ελλάδας, επιμένοντας σε γραμμή οικονομικού στραγγαλισμού.
Από την άλλη λίγη μόλις ώρα μετά την πενταμερή- έκτακτη συνάντηση των κκ Τουσκ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Σουλτς και Ντράκγι στις Βρυξέλλες, ακολούθησαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός. Λένε στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν έχω πει», ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν τάχθηκε ποτέ υπέρ της αύξησης σε ΦΠΑ και ηλεκτρικό.
Τον έντονο εκνευρισμό του όμως με την κυβέρνηση, έδειξε και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μιλώντας στο Spiegel-online είπε πως αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη».
Μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επέλεξε το Μαξίμου να απαντήσει εξηγώντας σχετικά με τις απαιτήσεις του πεντασέλιδου κειμένου ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις».
Και σε όλο αυτο το σκηνικό έντασης έρχεται να προστεθεί η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος διεμήνυσε στην Αθήνα πως είναι επείγον να κάνει η ελληνική πλευρά μία σοβαρή κίνηση για ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές.
Μάλιστα, ο Τζακ Λιου- σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών- προειδοποίησε ότι τυχόν «αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες
Η κυβέρνηση πιέζει για πολιτική παρέμβαση των ευρωπαίων ηγετών, ώστε να αρθούν οι διαφωνίες και να αποσυρθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών, ειδικά του ΔΝΤ.
Υπό αυτό το πρίσμα πολλοί εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν και από τις δύο πλευρές πιο λογικές φωνές και πιθανόν ακόμη και την τελευταία στιγμή θα δοθεί έστω μία μεσοβέζικη λύση, όπως είναι μία ολιγόμηνη παράταση του προγράμματος. Αυτό ίσως να αποφασιστεί λένε στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδας (25 και 26 Ιουνίου) αν όχι νωρίτερα. Θα είναι μία εύσχημη κίνηση των εταίρων για να δοθεί χρόνος και περιθώριο συγκλίσεων στη συνέχεια, με την Ελλάδα να είναι μεν δυσαρεστημένη από την απουσία και πάλι οριστικής λύσης, αλλά αναγκασμένη να αποδεχθεί τη νέα προθεσμία.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί σήμερα στην επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του Χρέους, θέλοντας να διαμηνύσει στους εταίρους ότι οφείλουν να δεχθούν την ανάγκη αναδιάρθρωσής του, καθώς η χώρα επωμίζεται ένα επαχθές και ως ένα βαθμό ίσως και παράνομο βάρος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης ενθαρρύνει τη διοργάνωση συλλαλητηρίων κατά των δανειστών και της πίεσης που ασκούν για συνέχιση των μέτρων λιτότητας και ουσιαστικά των μνημονιακών πολιτικών.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα συνάψει συμφωνίες με τις χώρες των BRICS, δείχνοντας ότι η Αθήνα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο συμμαχιών.
Διαβάστε σχετικά: