Ιδιαίτερα εύθραυστο είναι το τοπίο στην Ευρώπη τόσο μετά το Brexit, όσο και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα Τουρκία, ενόψει της κρίσιμης επίσκεψης του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται επίσης στο περιθώριο του μακελειού της Νίκαιας, που έφερε σύννεφα και πάλι πάνω από τον ευρωπαϊκό ουρανό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Πιερ Μοσκοβισί την επαναβεβαίωση της σθεναρής συνδρομής της Κομισιόν απέναντι στις αξιώσεις του ΔΝΤ, όπως αυτή είχε εκφραστεί διά στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στα μέσα του Ιουνίου. Ένα θετικό σινιάλο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο εκτιμάται στην κυβέρνηση ότι θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τις θέσεις της για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ για το θέμα θα ακολουθηθεί και η πεπατημένη της συνδρομής των κοινωνικών εταίρων. Το στρατηγικό πλάνο της Ηρώδου Αττικού για τη δεύτερη αξιολόγηση συνοψίζεται στη δημιουργία ενός πόλου Ελλάδας – ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στο ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί απομονωμένο.
Οι δύο πλευρές να συγκλίνουν στο ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν και να μην επαναληφθούν μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις, οι οποίες εκτός των άλλων μπορεί να θέσουν εκτός τροχιάς το ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα ο Μοσκοβισί προσγειώνεται στην Αθήνα έχοντας στείλει ουσιαστικά τα μηνύματά του με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΜΝΙ. Εκεί, τόνισε την αναγκη να κλείσει γρήγορα και εμπρόθεσμα η δεύτερη αξιολόγηση και να μην ανοίξει επί του παρόντος από την ελληνική πλευρά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς η κυβέρνηση καλείται εν ευθέτω χρόνω να καταρτίσει και το μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2017 – 2020, όπου στοχεύει σε μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε τουλάχιστον 2,5% για το 2019.
Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός και κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Το ταξίδι εξπρές κανονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Βαρσοβία, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά εκ νέου στον αμερικανικό παράγοντα για να μετριαστούν οι αξιώσεις του Ταμείου για τα εργασιακά.
Αυτό είναι και το μήνυμα που έχει στείλει τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχουν τονίσει ότι στόχος είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση εντός του Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη κινητικότητα τον τελευταίο καιρό για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, με στόχο την απομόνωση του ΔΝΤ που επιμένει σε ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα όπως η ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση του βασικού μισθού.