ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κνέσετ ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης

Κατά την τελετή υποδοχής του στην Κνέσετ, ο Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αφού υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών της ισραηλινής Βουλής, προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κνέσετ

Τη Βουλή του Ισραήλ (Κνέσετ) επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής επισκέπτεται τη χώρα.

Κατά την τελετή υποδοχής του στην Κνέσετ, ο Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αφού υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών της ισραηλινής Βουλής, προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κνέσετ, κ. Yuli Edelstein, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 2016.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι ενώπιόν σας. Στο Βιβλίο Επισκεπτών έγραψα πριν από λίγο: “Τιμή και σεβασμός για το παρελθόν και τα θύματα όλων των λαών, αγώνας τώρα κοινός για ειρήνη, ιδιαίτερα στην περιοχή μας και για ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας”.

Γνωρίζετε, κ. Πρόεδρε, πως ό,τι έχει γίνει στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες τα δυόμιση τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει δυστυχώς όλο το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα καταβάλλουμε προσπάθεια για την ανασύσταση της συλλογικής μνήμης που αφορά και τον ελληνικό λαό και άρα και τα θύματα του Ολοκαυτώματος, Έλληνες εβραίους αλλά και εβραίους απ’ όλες τις άλλες περιοχές.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται ταυτόχρονα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες και της διμερούς και της τριμερούς συνεργασίας, με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ τρεις φορές έως τώρα. Και αυτή η προσπάθεια καταβάλλεται ακριβώς επειδή είμαστε ένας λαός που μέσα από τη δικιά μας ιστορική διαδρομή αναγνωρίζουμε περισσότερο από κάθε άλλον ότι όποιος δεν θυμάται τι έχει ζήσει, τότε είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Αυτή την Παρασκευή, μετά την επιστροφή μας, γίνεται η δεύτερη εκδήλωση στη Γερουσία της Βουλής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και θα γίνει και μια ακόμη τελετή στην Αναθηματική Πλάκα που, 70 χρόνια μετά, η ελληνική Βουλή φρόντισε να ανεγερθεί στη μνήμη των οκτώ Ελλήνων βουλευτών εβραϊκής καταγωγής που ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος.

Με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, γίνεται και εκεί σειρά εκδηλώσεων έτσι ώστε να ανασυσταθεί η συλλογική μνήμη του λαού μας που αφορά τους 50.000 εβραίους συμπολίτες μας, τους οποίους μετέφεραν με τρένα στους τόπους του μαρτυρίου και μόνο 1.995 από αυτούς επέστρεψαν.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η αλληλογραφία μας με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που είχε χρηματοδοτήσει ήδη τα σχέδια για το μεγάλο μνημείο Ελλήνων εβραίων πεσόντων στο Άουσβιτς και η ελληνική Βουλή αναλαμβάνει για τα δύο επόμενα χρόνια να χρηματοδοτήσει με ένα μεγάλο ποσό την ολοκλήρωση αυτού του μνημείου.
 
Κύριε Πρόεδρε, στη συζήτησή μας τον Ιούλιο σας είχαμε τονίσει ότι μέσα σε μεγάλες κρίσεις των διεθνών σχέσεων είναι ευκαιρία να λύνονται και μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα. Σε ό,τι μας αφορά, πρώτη προτεραιότητα έχει το Κυπριακό, αλλά βεβαίως και το λεγόμενο Μεσανατολικό, το οποίο πάντα ήταν μία πηγή αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να οδηγηθεί στην επίλυσή του με γρήγορους ρυθμούς -και είμαι σίγουρος ότι εργάζεστε γι’ αυτό- μέσα στη μεγάλη μετάβαση που αυτή η κρίση δημιουργεί.

Οι Έλληνες βουλευτές είναι διαθέσιμοι να ενεργοποιηθούν άμεσα στους τομείς που οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει, ιδιαίτερα στον μορφωτικό, τον πολιτιστικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας, της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και σε άλλους τομείς που αφορούν την ασφάλεια ή το εμπόριο, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε έτσι ώστε το πολιτικό επίπεδο των σχέσεών μας να αντανακλάται πλέον και σε μία ευρύτατη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς μας. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για τη φιλοξενία και την υποδοχή σας».
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κνέσετ, κ. Yuli Edelstein, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, έκανε αναφορά στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ίδιος στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία, όπως είπε, ήταν η πρώτη επίσκεψη Προέδρου του ισραηλινού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή για εκείνον.

Στη συνέχεια δήλωσε: «Υποδέχομαι έναν φίλο του Ισραήλ που απέδειξε τη φιλία του στη διάρκεια πολλών ετών. Και θα ήθελα να θυμίσω την επίσκεψη και την απότιση φόρου τιμής στην Αθήνα, στην επιτύμβια στήλη εις μνήμην των Ελλήνων βουλευτών εβραϊκής καταγωγής. Η Ελλάδα και το Ισραήλ συνεχίζουν δύο πολύ παλιούς, αρχαίους πολιτισμούς, έχουν κοινές αξίες και κοινή θέληση να προασπίσουν και να συνεχίσουν τις δημοκρατίες τους.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για σχέδια διμερούς συνεργασίας, καθώς επίσης και κατά την αυριανή τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, θα μπορέσουμε να βρούμε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης διαφόρων ζητημάτων».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων παρακολούθησε τις εργασίες της Ολομέλειας της Κνέσετ και η παρουσία του στο ισραηλινό Κοινοβούλιο ανακοινώθηκε επίσημα από τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Edelstein κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
 
Στη συνάντηση εργασίας που ακολούθησε με τον Πρόεδρο της Κνέσετ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπέγραψε τη Διακήρυξη για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού. Ακολούθησε συνάντηση με την υπο-Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Δημοσίων Σχέσεων του ισραηλινού Κοινοβουλίου, καθώς και με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ισραήλ-Ελλάδας κυρία Ayelet Nachmias-Verbin και μέλη της επιτροπής. Ο κ. Βούτσης συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της ισραηλινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Isaak Hevzog.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem και κατέθεσε στεφάνι στην Αίθουσα Μνήμης. Εντός της ημέρας θ’ ακολουθήσει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλο Γ΄.