Εκτεθειμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη-βόμβα της εφημερίδας «Αγορά», σύμφωνα με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «άδειασε» την κυβέρνηση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, αποκαλύπτοντας ότι ήταν απόφαση της Αθήνας να μην δίνεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειό του στην τιμή που θα το αγοράσει το fund.
Η κυβέρνηση υποστήριζε αρχικά ότι πρόκειται για μνημονιακή υπαγόρευση, ωστόσο μετά το σάλο που προκάλεσε το δημοσίευμα της «Αγοράς», ανέφερε ότι έγινε σχετική πρόταση στους θεσμούς η οποία όμως απορρίφθηκε. Από την πλευρά του, μιλώντας στον Real fm και την εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, έριξε την ευθύνη στον πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντας ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζει η Επιτροπή.
«Αυτό το παιχνίδι των δανειστών είναι γνωστό. Ο κ. Γιούνκερ το έχει ξανακάνει αυτό .Δεν νομίζω ότι είναι σωστό και δίκαιο αυτού του είδους η συμπεριφορά. Δηλαδή, να τα ρίχνουμε στην άλλη πλευρά ενώ τα τελεσίγραφα ήταν δεδομένα κάθε φορά που η διαπραγμάτευση έφτανε στα όρια» τόνισε ο κ. Βαρεμένος, συμπληρώνοντας ότι «το έχει κάνει και άλλες φορές και δεν είναι σωστό να το επαναλαμβάνει».
Αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αρμόδιο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε, εκ μέρους του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση της δικηγόρου Αριάδνης Νούκα, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν επιβάλλει στις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο τη «μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ίδιων».
«Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και στο έργο τους αυτό δεν αντιμετώπισαν κανένα εκ προοιμίου περιορισμό όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημα σας και πράγματι ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας», τονίζεται στην επιστολή.
Για την κυβέρνηση απάντησε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος σημείωσε πως η απελευθέρωση της αγοράς των «κόκκινων δανείων» ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου και «οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική».
Νωρίτερα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, επεσήμαναν τα εξής:
1. Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στην συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.
2. Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.
3. Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει επίσης αντίστοιχες προτάσεις με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της Τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.
4. Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του.