Tις συμβάσεις για την αναβάθμιση των F-16, υποστήριξης των Mirage και των excess materials (τορπίλες) για τα υποβρύχια κλάσης 214 τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ θα παρουσιάσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, κηρύσσοντας την έναρξη της 1ης Συναντήσεως Εργασίας με θέμα «Ανάλυση Γεωπολιτικού Περιβάλλοντος Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο «Επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Καμπέρος» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Είναι θέλω να πιστεύω η πρώτη νομοθετική παρέμβαση, όχι η τελευταία, αλλά η πρώτη και θα ακολουθήσουν κι άλλες γρήγορα, ανήγγειλε, που θα βάλουν και αυτές το μικρό τους λιθαράκι στο μεγάλο αγώνα που γίνεται για να αναβαθμίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεδομένου ότι υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις, αλλά δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση, η νομοθετική διαδικασία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια ώστε στα μέσα Δεκεμβρίου, πριν αρχίσει ο προϋπολογισμός,» θα έχουμε τακτοποιήσει αυτά τα βασικά θέματα και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν με αρκετά ταχείς ρυθμούς και τα υπόλοιπα», όπως είπε.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε δεδομένης της συγκυρίας από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των μεγάλων οπλικών συστημάτων τα οποία κακά τα ψέματα πρέπει να έχουμε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό λειτουργικότητας στη διάθεσή μας. Ο αγώνας όλων είναι να κάνουμε τώρα την προσπάθεια ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να καταστούν πιο έτοιμες, πιο αξιόμαχες και σε επίπεδο πλατφόρμας και σε επίπεδο προσωπικού. Αυτό χρειάζεται παρεμβάσεις. Χρειάζεται να προχωρήσουμε χωρίς φόβο και πάθος στις διευθετήσεις, τακτοποιήσεις των εκκρεμοτήτων που πρέπει να γίνουν και να προχωρήσουμε γοργά.. Δεν πρέπει να μας αποσπάσει τίποτα από αυτήν την αποστολή μας και τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ, που πρέπει να την εκτελέσουμε με κάθε προσήλωση», κατέστησε σαφές.
Με την ευκαιρία της 1ης Συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη σύσταση αυτοτελούς Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών για τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής «διότι ασφαλώς αυτά τα δύο υπουργεία είναι οι πυλώνες χάραξης της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας της χώρας και επομένως πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους, διότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων και των σύνθετων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, ιδίως σε αυτές τις εποχές, θεωρώ ότι τα δύο υπουργεία πρέπει να έχουν έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Η διπλωματία προσαρμόζεται στην Εθνική Άμυνα και η Εθνική Άμυνα προσαρμόζεται και τροφοδοτεί με δεδομένα τη διπλωματία και οι δύο αυτοί πυλώνες, συνεργαζόμενοι και όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον ή μη επικοινωνώντας επαρκώς ο ένας με τον άλλον, νομίζω ότι μπορούν να παράξουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την εθνική γραμμή», πρόσθεσε.
Περαιτέρω ο κ. Παναγιωτόπουλος ανήγγειλε την ενδυνάμωση της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΕΘΑ και τη διοργάνωση νέων επιστημονικών συναντήσεων.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε την εισφορά των μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας, με την ειδική τους γνώση και την ολοκληρωμένη σφαιρική οπτική γωνία, στη γεωστρατηγική ανάλυση, στη γεωπολιτική, στα ζητήματα στρατηγικής επικοινωνίας, ιδίως δεδομένης της περίπλοκης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας ευαισθητοποιημένες σε κάθε αλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Συνάντηση διοργανώθηκε από τη γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΕΘΑ.
Στην τελετή έναρξης της Συνάντησης παρέστησαν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραμματέας του ΥΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.
Στη Συνάντηση μίλησαν: Ο Παναγιώτης Ήφαιστος, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, γεωλόγος Πετρελαίων – Ενεργειακός οικονομολόγος. Η Μαρία Μπόση, καθηγήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο και βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κώστας Υφαντής, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο. μΟ Κωνσταντίνος Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Ο Δρ. Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής και ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ