Ενώ η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος της το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τις εκλογές της Ελλάδας και φυσικά βάζουν στο επίκεντρο τους τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Guardian: Η αναγεννημένη ΝΔ έτοιμη να κερδίσει
«Καθώς ο ήλιος δύει πίσω από την Ακρόπολη, ‘φωτίζοντας’ το μνημείο με το απαλό φως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στο βήμα με εορταστική διάθεση. Μπροστά του απλώνεται μία ‘γαλανόλευκη θάλασσα’ από ελληνικές σημαίες», γράφει η Έλενα Σμιθ στον βρετανικό Guardian, σε αφιέρωμα της για τις εκλογές της Κυριακής, με τίτλο «Η αναγεννημένη κεντροδεξιά έτοιμη να κερδίσει τις ελληνικές εκλογές».
«Ο άνθρωπος που είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός παίρνει τον λόγο», γράφει η Σμιθ, μεταφέροντας τα λόγια του Κυρ. Μητσοτάκη από την κεντρική ομιλία του στο Θησείο ότι «την Κυριακή η Ελλάδα θα γίνει γαλάζια, το γαλάζιο του ουρανού, το γαλάζιο της θάλασσας».
«Τρεις ημέρες πριν τις εκλογές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει το προβάδισμα. Αν και στις δημοκρατίες τα αποτελέσματα ποτέ δεν είναι σίγουρα, η μεγαλύτερη μερίδα των αναλυτών πιστεύει ότι πρόκειται για εκλογές με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα», σημειώνεται στο άρθρο.
«Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σε μία νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ από τις περισσότερες προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σε τροχιά αυτοδυναμίας, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί θα αποτελεί σημαντική αλλαγή για τη χώρα που κυβερνάται από εύθραυστες συμμαχίες εδώ και μία δεκαετία», τονίζει η Σμιθ.
«Ο κοσμοπολίτης πρώην τραπεζίτης έκανε μία ασταμάτητη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σηκώνοντας τα μανίκια του και ακούγοντας τα προβλήματα των Ελλήνων», σημειώνει.
«Στον Μητσοτάκη πιστώνεται η αναζωογόνηση ενός εκ των πιο παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης, το οποίο όχι πολύ καιρό πριν ήταν συνυφασμένο με τον νεποτισμό και τη διαφθορά», υπογραμμίζει δημοσιογράφος του Guardian.
«Μετά από τεσσεράμισι χρόνια του λαϊκιστή Τσίπρα στην εξουσία, οι αγορές είναι ενθουσιασμένες με την προοπτική μίας φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης», αναφέρει το άρθρο.
«Περίπου ένα χρόνο μετά την έξοδο από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, ο θυμός των Ελλήνων για τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας δεν έχει φύγει, ακόμα και αν η κρίση φαίνεται να έχει ηρεμήσει, αν και οι Έλληνες είναι λιγότερο πιθανό να βγουν και πάλι στους δρόμους», υπογραμμίζεται στο άρθρο.
«Αν η νίκη του Μητσοτάκη είναι ευρεία, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα είναι η ευκαιρία του να φέρει τη ΝΔ στα δικά του πρότυπα. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο Έλληνας πολιτικός περιγράφει τον εαυτό του ως προοδευτικό και έχει σηματοδοτήσει ότι θα τοποθετήσει τεχνοκράτες σε καίριες θέσεις στη κυβέρνηση του», γράφει η Σμιθ.
Le Point: Μητσοτάκης, ο Έλληνας Μακρόν, που θέλει να ρίξει τον Τσίπρα
To γαλλικό περιοδικό θυμίζει στο άρθρο του με τίτλο «Ο Έλληνας Μακρόν που θέλει να γκρεμίσει τον Τσίπρα» την ευχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο γιο του τον Ιανουάριο του 2016, όταν ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ: «Και τώρα πρωθυπουργός», μια ευχή που σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να υλοποιήσει, μετά και τον θρίαμβο της ΝΔ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε να μάθει να σβήνει το επώνυμό του για να χτίσει όνομα», αναφέρει το γαλλικό μέσο, ανατρέχοντας στην πολιτική κληρονομιά που φέρει το επίθετο Μητσοτάκης.
Σύγκριση με Μακρόν
Σύμφωνα με το Le Point, «είναι φιλελεύθερος όπως ο Εμανουέλ Μακρόν τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Όπως και ο Μακρόν, πέταξε το σακάκι και την γραβάτα τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας και εμφανίζεται με λευκό πουκάμισο και ανασηκωμένα τα μανίκια στις συγκεντρώσεις του. Και όσον αφορά στην υποστήριξη των αλλαγών στην κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει να δειλιάζει. Τον Δεκέμβριο του 2015 επί παραδείγματα ψήφισε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης των ομοφυλοφίλων, προς απογοήτευση της πλειοψηφίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας».
Το γαλλικό περιοδικό περιγράφει το όραμα του προέδρου της ΝΔ «για ένα μικρότερο, αποτελεσματικό κράτος, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας και τον μονοπωλιακών πρακτικών και της ευνοιοκρατίας στην κυβέρνηση» και καταλήγει: «Ο κληρονόμος της δυναστείας Μητσοτάκη σκοράρει πόντους με τις υποσχέσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των μισθών για τη μεσαία τάξη. Και αποφεύγει τον ενδεχόμενο να υπερφαλαγγιστεί εκ δεξιών ασκώντας κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, που μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εν συντομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψαρεύει ψήφους τόσο δεξιές όσο και κεντρώες ψήφους».
«Το τέλος του λαϊκισμού για την Ελλάδα;»
Το CNBC φιλοξενεί δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Το τέλος του λαϊκισμού για την Ελλάδα; Οι ψηφοφόροι κατευθύνονται για τις κάλπες με το συντηρητικό κόμμα να αναμένεται να κερδίσει».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, είναι έτοιμος να οδηγήσει την Ελλάδα για την επόμενη τετραετία».
Παράλληλα, το CNBC θυμίζει πως τον Φεβρουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο δίκτυο είχε υποσχεθεί μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις γι’ αυτό που περιέγραφε ως «επιθετική και περιεκτική φορολογική μεταρρύθμιση».
Η νίκη του θα μπορούσε να είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τους επενδυτές, αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα.
Bloomberg: Η Ευρώπη δάμασε τον λαϊκιστή Τσίπρα
«Για ηγέτες της ΕΕ όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ο Τσίπρας είναι ο δαμασμένος λαϊκιστής που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού για να βρει τελικά τη λογική και να αναλάβει τις ευθύνες του» γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο για τον απερχόμενο πρωθυπουργό, επιχειρώντας έναν απολογισμό της θητείας του.
Πάσχισε να εγκαταλείψει το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και μετά έκλεισε συμφωνία με τους πιστωτές προτού οδηγήσει τη χώρα στα καλά κατάστιχα των επενδυτών. Φλέρταρε με τη Ρωσία για να ενεργήσει τελικά κατά των συμφερόντων της Μόσχας στα Βαλκάνια τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προτιμούσε να κρατήσει στη σφαίρα επιρροής του. Aλλα για πολλούς Έλληνες ήταν ένας “πουλημένος” καθώς υφίσταντο τις συνέπειας μιας οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2010. Ενέδωσε στις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω περικοπές και αυξήσεις φόρων, απέτυχε να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων και πυροδότησε διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο μεταξύ η οικονομία κύλησε πίσω στην ύφεση την ώρα που ετοιμαζόταν να πάρει μπροστά κι έκτοτε απέτυχε να πετύχει τους στόχους για ανάπτυξη», σχολιάζει το Bloomberg.
«Το να φτιάξει μια χώρα που απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της δεν θα ήταν ποτέ εύκολο, ειδικά για έναν ηγέτη, που υποσχέθηκε να αυξήσει μισθούς και συντάξεις και να μειώσει τους φόρους» σημειώνει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες στενάζουν υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι -το 37% του πληθυσμού- χρωστούν στο κράτος 104 δισ. ευρώ και το brain drain συνεχίζεται προς τη δυτική Ευρώπη. Αντί να σταματήσει τα μέτρα λιτότητας που κατηγορούσε ότι σκλαβώνουν το λαό, ο Τσίπρας αναγκάστηκε να τα συνεχίσει για να μπορέσει να επιπλέει η Ελλάδα με πιστωσεις από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ (…) Όμως από πολλές απόψεις είναι τεράστιο επίτευγμα ότι άντεξε τόσο πολύ στην εξουσία και θα ήταν ανόητο να τον ξεγράψει κανείς, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ».
Το άρθρο θυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέζησε πολιτικά πέντε προτάσεων μομφής, ότι οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας σταμάτησαν όσο ήταν στην εξουσία κι ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές πληρώνοντας τώρα ελάχιστα περισσότερο από την Ιταλία για να δανειστεί στη βάση του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων.
Η ριζική μεταμόρφωση του Τσίπρα
Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «κέρδισε περισσότερους πόντους στο εξωτερικό» με τη συμφωνία των Πρεσπών. Αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες περιέγραψε το πολιτικό ταξίδι του Τσίπρα ως μια «βαθιά μεταμόρφωση» που μετέτρεψε το enfant terrible της Ευρώπης σε αξιόπιστο εταίρο. Η καγκελάριος εκτίμησε τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως πύλη προς την ΕΕ και να τερματίσει τη διαμάχη για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας». «Το μάθημα αυτό του συμβιβασμού, της επιδίωξης συναίνεσης και αξιοπιστίας πέρασε και στην εξωτερική πολιτική με τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία. Ήταν μια πραγματική πρόοδος», σχολιάζει στο πρακτορείο ο καθηγητής του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν.