ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Υπ. Παιδείας ο Αλ. Τσίπρας – Οι αλλαγές σε ΑΕΙ και οι Πανελλήνιες στο επίκεντρο (φωτό)

Από σήμερα ξεκινά η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την την επίσπευση του κυβερνητικού έργου με επισκέψεις του στο υπουργείο Παιδείας όπου και έφτασε στις 11 το πρωί.

 

 

 

Στην είσοδο του υπουργείου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και τον ξενάγησε στους χώρους του κτηρίου, ενώ ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα τέχνης που κοσμούν τις αίθουσες.

Ο πρωθυπουργός συζητά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όλα τα θέματα που αφορούν στις αλλαγές στο λύκειο και την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, αλλά και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια.

«Έχουμε ένα σχέδιο για την Εκπαίδευση, πρέπει να ρυθμίσουμε τα θέματα της τριτοβάθμιας, έχουμε ένα σχέδιο για τον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και Εκπαίδευσης, έχουμε ένα σχέδιο για το λύκειο, τα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ» έχει δηλώσει ο κ. Γαβρόγλου χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «απαιτητικό και περίπλοκο». Σε αυτό το μήκος κύματος εντάσσεται και η δυνατότητα παρακολούθησης από τους φοιτητές του 25% των μαθημάτων ενός τμήματος συναφούς με το αντικείμενο του βασικού πτυχίου, μετά το τρίτο έτος σπουδών, δωρεάν, λαμβάνοντας και τα συγγράμματα που χρειάζονται, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα από τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αυτής.

Εξάλλου ο κ. Γαβρόγλου έχει ήδη προαναγγείλει ριζικές αλλαγές για το Λύκειο και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Εχει αναφερθεί σε μείωση των μαθημάτων στο Λύκειο ενώ επαναλαμβάνει συχνά την πρόθεσή του για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με το βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό από τώρα. Για τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τέλος Μαΐου, θα μπορούν να υπάρχουν συνεννοήσεις ώστε τα παιδιά που θα πάνε πρώτη λυκείου, να γνωρίζουν το τριετές σχέδιο. Επίσης ο υπουργός έχει τονίσει ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αδιάβλητες αλλά δεν είναι αξιόπιστες.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα τεθούν επίσης επί τάπητος θέματα που αφορούν στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και στα Μεταπτυχιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ο,τι αφορά στα Πανεπιστήμια αναμένεται ανάπτυξη στενής σχέσης ανάμεσα σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, στο πλαίσιο του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Επίσης επανέρχεται το Πρυτανικό Συμβούλιο (που είχε καταργηθεί από την Άννα Διαμαντοπούλου), θεσπίζεται η εκλογή αντιπρυτάνεων σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Τέλος, το 40% των φοιτητών απαλλάσσονται των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, βάσει οικονομικών κριτηρίων.

Ο κ. Γαβρόγλου έχει κάνει λόγο για «ρυθμίσεις που ενισχύουν το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι.»

ενώ αναφερόμενος στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΠΜΣ), ο κ. Γαβρόγλου έχει μιλήσει για «ανυπαρξία ενός σταθερού και καθολικά αποδεκτού ακαδημαϊκού και νομοθετικού πλαισίου» και για «αντιφάσεις που προέκυπταν από το συγκερασμό της ανάγκης ανάπτυξης των Π.Μ.Σ. αλλά και του δικαιώματος πρόσβασης των οικονομικά αδύναμων φοιτητών σε αυτά σε συνθήκες δημοσιονομικής δυσχέρειας, που δημιούργησαν ένα εν πολλοίς άναρχο τοπίο». Ο κ. Γαβρόγλου, δηλώνοντας υπέρμαχος των δωρεάν μεταπτυχιακών, έχει επιπλέον χρηματοδότηση σε όσα τμήματα εκπονούν ΠΜΣ χωρίς δίδακτρα, ενώ έχει προαναγγείλει τον συστηματικό και αυστηρό έλεγχο του (υποχρεωτικού) κοστολογίου των ΠΜΣ, ώστε να αιτιολογείται η επιβολή διδάκτρων. «Ετησίως θα δημοσιοποιείται, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα των Α.Ε.Ι., ο απολογισμός εσόδων-εξόδων κάθε Π.Μ.Σ., με αναγραφή της κατανομής των δαπανών ανά κατηγορία, και ιδίως του ύψους των τελών φοίτησης, των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ. και του αριθμού των διδασκόντων που τις εισέπραξαν.

«Η ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στα Π.Μ.Σ. διασφαλίζεται ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Για τον λόγο αυτό ενισχύεται η ίδρυση δωρεάν Π.Μ.Σ., καθότι προσμετράται θετικά η λειτουργία τέτοιων Π.Μ.Σ. κατά τις επιχορηγήσεις των ιδρυμάτων» επαναλαμβάνει ο κ. Γαβρόγλου ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι «ταυτόχρονα ενισχύεται η δωρεάν φοίτηση σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν τέλη φοίτησης, ορίζοντας ότι σε κάθε Π.Μ.Σ. το 40% των φοιτητών απαλλάσσονται των τελών φοίτησης, βάσει οικονομικών κριτηρίων. Αν οι φοιτητές με χαμηλό εισόδημα υπερβαίνουν το 40%, το υπουργείο θα εξετάζει τη δυνατότητα κάλυψης των τελών, με επιπλέον επιχορήγηση του ιδρύματος».