ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατούλης: Γιατί η Λαϊκή Ενότητα δεν μπήκε στη Βουλή

Μια πρώτη αποτίμηση του δυσμενούς για τη Λαϊκή Ενότητα εκλογικού αποτελέσματος επιχειρεί να κάνει με άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr, ο Δημήτρης Στρατούλης, αναλύοντας τα αίτια που το κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή. 

 

Ο κ. Στρατούλης, κάνει για  καταρχήν εξωγενείς αιτίες της ήττας, και αναφέρεται ειδικότερα στον «πολύ σύντομο χρόνο των 25 ημερών». Καταγγέλλει πως η Λαϊκή Ενότητα αποκλείστηκε από κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και τηλεοπτικό χρόνο που αναλογούσε με βάση τη δύναμη ως Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παράλληλα, κάνει λόγο για «καθολική επίθεση και συκοφάντηση ως “συμμορία δραχμιστών”» την οποία δέχθηκε η Λαϊκή Ενότητα όπως αναφέρει από «το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ και από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, αποδίδει ευθύνες και στη «στημένη από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ισοπαλίαΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, που ενίσχυσε τα κυρίαρχα συστημικά διλήμματα περί αριστερής παρένθεσης, κινδύνου επανόδου της Νέας Δημοκρατίας, δεύτερης ευκαιρίας στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς τα λάθη της Λαϊκής Ενότητας, ο κ. Στρατούλης αναφέρει: 

Η αδυναμία μας να αποδομήσουμε επαρκώς τα κυρίαρχα συστημικά προεκλογικά διλήμματα, να προβάλουμε πειστικά το σύνολο της εναλλακτικής μας πρότασης και να σπάσουμε το φόβο και την καταστροφολογία της κυρίαρχης ιδεολογίας για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, να εντοπίσουμε εγκαίρως τους κινδύνους της αποχής, ιδιαίτερα της νεολαίας, αλλά και τον κίνδυνο μη εισόδου μας στη Βουλή, ώστε να προσαρμόσουμε ανάλογα τους στόχους και την εκλογική μας καμπάνια.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Στρατούλη στην ιστοσελίδα iskra.gr: 

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου θετικό για την Αριστερά, το λαό και τη χώρα. Αναδείχτηκε με τη λαϊκή ψήφο μία Βουλή με το 88% των βουλευτών της να ανήκουν σε παλαιομνημονιακά ή νεομνημονιακά κόμματα και το 7% στους νεοναζιστές.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, η πιο συνεπής αντιμνημονιακή δύναμη, παρά την ηρωική και γεμάτη αυταπάρνηση πολιτική προεκλογική δουλειά των υποψήφιων βουλευτών της και των χιλιάδων μελών και φίλων της, δεν μπόρεσε, για ελάχιστες ψήφους, να πετύχει τον εκλογικό στόχο της για είσοδο στη Βουλή. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει πλέον στη Βουλή πολιτική δύναμη, που να ασκεί ουσιαστική και δυναμική αντιπολίτευση στις μνημονιακές πολιτικές και να έχει συγκεκριμένη εναλλακτική και εφαρμόσιμη αντιμνημονιακή, φιλολαϊκή και προοδευτική πολιτική πρόταση.

Οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς έμειναν εκλογικά στάσιμες. Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δεν τιμωρήθηκε και από την άλλη δυστυχώς ο νεοναζισμός ξανασήκωσε και εκλογικά κεφάλι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι άλλες μνημονιακές δυνάμεις της «αντιπολίτευσης», θα ισχυρίζονται πλέον συνεχώς, για να νομιμοποιήσουν την εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών πολιτικών, ότι όσοι πήγαν ή δεν πήγαν στις κάλπες, ανεξαρτήτως των προθέσεων τους, με την ψήφο ή την αποχή τους, νομιμοποίησαν το 3ο μνημόνιο και την βαθύτατα συντηρητική και ηττοπαθή αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος στα μνημόνια  της λιτότητας.

Οι αιτίες γι΄ αυτή μας την ήττα είναι καταρχήν εξωγενείς. Έχουν να κάνουν με τον πολύ σύντομο χρόνο των 25 ημερών, μέσα στον οποίο ταυτόχρονα συγκροτηθήκαμε και δώσαμε τη μάχη των εκλογών, με τον αποκλεισμό μας από κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και από τον τηλεοπτικό χρόνο που μας αναλογούσε με βάση τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, με την καθολική επίθεση και συκοφάντηση ως «συμμορία δραχμιστών» που δεχθήκαμε από το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ και από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρωτοφανή πολεμική από την ηγεσία του ΚΚΕ που μας θεώρησε τον βασικό πολιτικό της αντίπαλο, με την αποχή μεγάλου τμήματος του λαού και της νεολαίας που είχε ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Έχουν να κάνουν με τη στημένη από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, που ενίσχυσε τα κυρίαρχα συστημικά διλήμματα περί αριστερής παρένθεσης, κινδύνου επανόδου της Νέας Δημοκρατίας, δεύτερης ευκαιρίας στο ΣΥΡΙΖΑ κλπ.

Υπάρχουν όμως και οι δικές μας αδυναμίες και λάθη, που συνέβαλαν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η αδυναμία μας να αποδομήσουμε επαρκώς τα κυρίαρχα συστημικά προεκλογικά διλήμματα, να προβάλουμε πειστικά το σύνολο της εναλλακτικής μας πρότασης και να σπάσουμε το φόβο και την καταστροφολογία της κυρίαρχης ιδεολογίας για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, να εντοπίσουμε εγκαίρως τους κινδύνους της αποχής, ιδιαίτερα της νεολαίας, αλλά και τον κίνδυνο μη εισόδου μας στη Βουλή, ώστε να προσαρμόσουμε ανάλογα τους στόχους και την εκλογική μας καμπάνια.

Η μάχη που χάσαμε είναι σημαντική και μας δημιουργεί μεγάλες πολιτικές δυσκολίες. Ωστόσο δεν χάσαμε τον πόλεμο και μπορούμε να αντεπιτεθούμε, αφού πρώτα συλλογικά και δημοκρατικά εντοπίσουμε και διορθώσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας. Επομένως ανασυντασσόμαστε, ανασυγκροτούμαστε ως πολιτικός φορέας – μέτωπο με συμμετοχή, δημοκρατία, εξωστρέφεια και περνάμε στην αντεπίθεση με πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, για την απόκρουση των εφαρμοστικών νόμων του 3ου μνημονίου, για τη στήριξη των μισθών, των συντάξεων και των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές πολιτικές και για την αποτροπή των νέων φορομπηχτικών πολιτικών και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Θα απουσιάζουμε από τη Βουλή, αλλά θα δίνουμε μαζικό και δυναμικό παρόν στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες και αντιστάσεις που θα υπάρξουν – έστω σποραδικά και με αποσπασματικά αιτήματα – το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 3ο μνημόνιο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη, την κλιμάκωση και στο συντονισμό αυτών των αγώνων και να προβάλλουμε την συνολική εναλλακτική πολιτική διέξοδο που εμείς προτείνουμε.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, μπορεί πολύ σύντομα να αποδειχτεί ότι ο συντριπτικά πλειοψηφικός φιλομνημονιακός πολιτικός συσχετισμός, που αναδείχτηκε στη Βουλή με τη λαϊκή ψήφο στις 20/9, δεν θα έχει πραγματική πολιτική αντιστοίχιση με την κοινωνία και τις λαϊκές ανάγκες. Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε ο φορέας πολιτικής υποδοχής της αντίστασης και της ελπίδας των λαϊκών στρωμάτων, που θα απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών.