Οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μια την άλλη αλλά τα αποτελέσματά τους δεν είναι και πολύ διαφορετικά. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με τη διαφορά που τους χωρίζει να είναι στο όριο του στατιστικού λάθος.
Οπότε, μπορεί το αποτέλεσμα της κάλπης να μην το ξέρουμε αλλά το ότι θα είναι… ντέρμπι, αμφίρροπο και πως το αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι αναποφάσιστοι, το έχουμε καταλάβει. Οπότε τι μένει; Η επόμενη μέρα…
Από τις δυο δημοσκοπήσεις που είδαν την Κυριακή το φως της δημοσιότητας προκύπτει πως οι πολίτες έχουν ξεχάσει πια την… αυτοδυναμία και προτιμούν τις κυβερνήσεις συνεργασίας.
Συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας θέλουν οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες δημοσκόπησης της εταιρείας Marc για το Έθνος της Κυριακής. Το 34,4% δηλώνει πως προτιμά κυβέρνηση εθνικής ενότητας, το 18,5% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και 17,7% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοδύναμη κυβέρνηση προτιμά το 20,2%, εκ των οποίων το 14,3% επιθυμεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 5,9% κυβέρνηση ΝΔ.
Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, στο ερώτημα "αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ποια λύση κυβερνητικής συνεργασίας πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερη για τη χώρα;", κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ προτιμά το 30,3%, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι το 25,9%, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 18,1% και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι το 9,1%.
Η ουσία είναι μια: οι κυβερνήσεις συνεργασίες κερδίζουν τη μάχη.
Ήδη άλλωστε έχει αρχίσει και η φημολογία για το ποιος θα είναι ο… πρωθυπουργός, ειδικά αν η χώρα αποκτήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της οικουμενική κυβέρνηση. Ακούγονται ήδη, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, τα ονόματα του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη.
Η επόμενη μέρα
Τι θα ξημερώσει λοιπόν η 21η Σεπτεμβρίου; Σύμφωνα με την Καθημερινή υπάρχουν τρία σενάρια για τις συνεργασίες που θα προκύψουν την επομένη των εκλογών.
Πρώτο σενάριο: Η έκπληξη
Προβλέπει ο πρώτος να φτάσει στο 33% και ο δεύτερος να μείνει στο 28%. Αν νικητής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, θα μπει στον πειρασμό νέων εκλογών για την αυτοδυναμία. Πολύ περισσότερο αν δεν υπάρχουν στη Βουλή ΑΝΕΛ. Επειδή όμως ο κόσμος δεν θέλει και νέες εκλογές, το πιθανότερο είναι να απευθυνθεί στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Τα δυο κόμματα, όμως, θέτουν ως… προαπαιτούμενο της συνεργασίας τη συμμετοχή και της ΝΔ.
Αν νικητής των εκλογών είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Νέα Δημοκρατία, θεωρείται βέβαιο ότι θα προτείνει συνεργασία στον Αλέξη Τσίπρα, για να τον εκθέσει αφού ο πρώην πρωθυπουργός έχει σε κάθε τόνο δηλώσει πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του. Μετά, θα στραφεί σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που δύσκολα θα πουν όχι, αλλιώς θα χρεωθούν νέες εκλογές.
Το δεύτερο σενάριο: Διαφορά 1%
Με βάσει τα δημοσκοπικά στοιχεία, για την ώρα μοιάζει το πιθανότερο. Προβλέπει ο πρώτος να φτάσει στο 31%, αλλά να κερδίσει με μόλις 1% διαφορά. Ακόμη όμως και αν νικητής αποδειχθεί ο κ. Τσίπρας, οι εξελίξεις θα είναι δυσκολότερες για εκείνον, καθώς νέες εκλογές δεν θα μπορεί να σκεφτεί, οι 151 έδρες θα απαιτούν σίγουρα σύμπραξη τριών κομμάτων και το σενάριο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. θα φαντάζει αναπόφευκτο.
Κάτι αντίστοιχο δεν θα μπορεί να κάνει αν νικήτρια είναι η Ν.Δ. με 31%. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορρίψει τη συνεργασία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πολύ περισσότερο αν αυτή του η επιλογή οδηγήσει τη χώρα πάλι στις κάλπες.
Το τρίτο σενάριο: Η διαφορά στο 2%
Μοιάζει με το δεύτερο αλλά και με… εκείνο του Ιουνίου του 2012. Προβλέπει τον πρώτο στο 29% και τον δεύτερο στο 27%. Εδώ τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα είτε νικήσει είτε χάσει. Διότι το κόμμα του θα έχει συντριβεί σε σχέση με τονΓενάρη, η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα… βγαίνει και τα πάντα θα οδηγούν σε μια οικουμενική.
Πηγή: newsit.gr