ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν. «Όχι» Μητσοτάκη σε Τσίπρα για αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Αντιρρήσεις για τη χρονική συγκυρία της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

 

Μιλώντας στο ενικό και δείχνοντας να υπάρχει  μία σχετική οικειότητα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε από τον σύντομο διάλογο που είχαν στην έναρξη της συζήτησης   μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Όπως αποδείχθηκε όμως από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση – και όπως αναμενόταν άλλωστε – τους χωρίζει τεράστια απόσταση καθώς καταγράφηκε πλήρης, σχεδόν διαφωνία, ειδικά στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.
   
«Η θέση μας είναι καθαρή ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση, ενώ κατάστησε σαφές  ότι το κόμμα του δεν μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση, με εξαίρεση την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που ζουν εκτός Ελλάδος (για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει πρόταση νόμου)  και την  κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών.   

«Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τον διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τώρα υπάρχει ευκαιρία να αναπτυχθεί συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές.

«Καλό είναι να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες  Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Σε αυτό το σημείο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε στον πρωθυπουργό ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συζήτησης είχε θίξει το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος και ότι έχουν κατατεθεί και σχετικές προτάσεις. «Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις κάτι το οποίο, όπως είπε, υπηρετεί ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος.