Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η απόφαση των δύο άλλων θεσμών – της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που πρέπει, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της Παρασκευής, να εξετάσουν τη λίστα με τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Ο αξιωματούχος σημείωσε, όμως, ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι «στο ίδιο μήκος κύματος». Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο της ΕΕ, το ΔΝΤ έχει «ορισμένες κρίσιμες παρατηρήσεις» σχετικά με τη λίστα.
Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαροί (σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις), αλλά είναι μία νέα ελληνική κυβέρνηση με πολύ διαφορετικό πολιτικό όραμα. Πρέπει να δούμε εάν αυτό (η λίστα) θα επιτύχει τους στόχους».
Η έγκριση της Κομισιόν δόθηκε πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στις 3 το απόγευμα (ώρα Ελλάδα), κατά την οποία αναμένεται τώρα ότι θα εγκρίνουν τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, επιτρέποντας να σταλεί σε αρκετά κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης – μεταξύ αυτών και το ελληνικό – που πρέπει να δώσουν αντίστοιχες εγκρίσεις.
Αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία έγκρισης από το γερμανικό κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ).
Η παράταση του προγράμματος αναμένεται να σταματήσει τον κίνδυνο μαζικών αναλήψεων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν λύνει την άμεση ανάγκη χρημάτων για το ελληνικό δημόσιο, αναφέρει το δημοσίευμα. «Πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μην έχει χρήματα την επόμενη εβδομάδα», σημειώνει το δημοσίευμα.
Εντωμεταξύ, μετά την έγκριση από το Eurogroup, τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσουν και έξι εθνικά κοινοβούλια –πέραν του ελληνικού.
Συγκεκριμένα η επιστολή Βαρουφάκη κατατίθεται και θα συζητηθεί στα κοινοβούλια Γερμανίας, Μάλτας, Εσθονιας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Φιλανδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης δεν απαιτείται αυτή τη φορά να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας γιατί η δυνατότητα επέκτασης θεωρείται ότι έχει καλυφθεί ήδη από την έγκριση που έλαβε η αρχική συμφωνία.