Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτή την ώρα από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων που δεν έλαβαν χώρα ουσιαστικά από τη πρoηγούμενη συμφωνία – περιουσιολόγιο, πάταξη της διαφθοράς, φοροδιαφυγή κλπ, ενώ θα υπάρξουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα δηλαδή με τις εξαγγελίες και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί όλες οι παράμετροι.
Φημολογία για ενδεχόμενη θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας πυροδοτεί και μία ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στο Twitter.
“Πρίν απο λίγο στις Βρυξέλλες η σταθερή στάση της κυβέρνησης, το μήνυμα των πολιτών της Ευρώπης και η ομοψυχία των Ελλήνων έφερε την δικαίωση”, ανέφερε στο tweet του ο Πάνος Καμμένος, χωρίς να διευκρινίζει σε τι συνίσταται η “δικαίωση”.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν έντονες φήμες για υποχώρηση της γερμανικής πλευράς, που φέρεται πλέον να δέχεται ορισμένες μεταβολές στο τρέχον πρόγραμμα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όμως δεν είναι μόνο το tweet του Πάνου Καμμένου που πυροδοτεί τη φημολογία περί επικείμενης συμφωνίας, αλλά και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με το γερμανικό περιοδικό Spiegel να εκτιμά πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη για έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα, ενώ το Bloomberg να τονίζει, επικαλούμενο δύο Γερμανούς αξιωματούχους, ότι το Βερολίνο δε θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του τρέχοντος προγράμματος, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, θα δεσμευθεί για πρωτογενές πλεόνασμα, υπό τον όρο αυτό να είναι χαμηλότερο από το προβλεπόμενο 4% του ΑΕΠ, ενώ Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Πολλοί είναι άλλωστε αυτοί που επισημαίνουν πως η σημερινή δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ότι "οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο", ήταν μία ένδειξη υποχώρησης από την πλευρά του Βερολίνου.
Παράλληλα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι την Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως