Τις τελευταίες εκκρεμότητες του 2015 με τους δανειστές καλείται να κλείσει μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα η κυβέρνηση, προσβλέποντας αμέσως μετά σε δεκαπενθήμερο ανασύνταξης, ανόρθωσης πολιτικού ηθικού και αντεπίθεσης.
Οι μεγάλοι αντίπαλοι σ΄αυτή την «επιχείρηση ανασύνταξης» δεν είναι τόσο οι – σταθερά σκληρές – απαιτήσεις των δανειστών, όσο τα έντονα σημάδια πολιτικής κόπωσης και κοινωνικής απογοήτευσης τα οποία επέτεινε και η ήττα της απόσυρσης του παράλληλου προγράμματος.
Πρόκειται για σημάδια εμφανή πλέον στο βαρύ κλίμα που επικρατεί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στις ενδοκυβερνητικές τριβές και στην αναζήτηση των υπαιτίων των λαθών, αλλά και στις δημοσκοπήσεις που παίρνουν στα χέρια τους οι επιτελείς του Μαξίμου τις τελευταίες εβδομάδες.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, δε, που εντοπίζουν κυβερνητικές πηγές στις δημοσκοπήσεις δεν είναι η – εν πολλοίς αναμενόμενη λόγω της μετεκλογικής αποσυσπείρωσης – πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο η εκτίναξη των δεικτών απογοήτευσης και αποστασιοποίησης των πολιτών.
Μετά την ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ που έδειξε η μέτρηση της Pro Rata, ενδεικτική ήταν και η χθεσινή δημοσκόπηση της Public Issue για την Αυγή της Κυριακής, στην οποία το 88% των πολιτών δηλώνει απογοητευμένο από την κυβέρνηση.
Τα ποσοστά για την αντιπολίτευση είναι ακόμη χειρότερα, στο Μαξίμου όμως φέρνει συναγερμό το γεγονός ότι οι δείκτες της απογοήτευσης επιδεινώνονται σταθερά από μήνα σε μήνα μετά τον Σεπτέμβριο, πιάνοντας κορυφή τον Δεκέμβριο.
Την ίδια ώρα, πάντοτεστην έρευνα της Public Issue, το 60% των ερωτηθέντων ζητά πολυκομματικές κυβερνήσεις και το 33% θεωρεί ότι η πολιτική σκηνή της χώρας χρειάζεται τουλάχιστον 3 με 4 κόμματα.
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί δεν είναι η αποδοκιμασία κάποιων πολιτικών επιλογών, αλλά η αποστασιοποίηση. Το χειρότερο είναι να γίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ μέρος της απογοήτευσης. Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε πάσει θυσία», έλεγε χαρακτηριστικά το Σαββατοκύριακο κυβερνητικό στέλεχος, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του TVXS,GR, που παρακολουθεί στενά και αναλύει τις δημοσκοπήσεις.
Για να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση βάζει τρεις στόχους για το επόμενο δύσκολο δίμηνο:
- Να επανακαταθέσει το παράλληλο πρόγραμμα, έστω και με κάποιες αλλαγές, μετά τις 7 Γενάρη, εν είδει και ένεσης πολιτικού ηθικού εν όψει των μεγάλων μαχών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αγροτών.
- Να διασφαλίσει, έως τις 18 Ιανουαρίου που επιστρέφει το κουαρτέτο, μια «έντιμη συμφωνία» για το ασφαλιστικό με τους δανειστές, που θα αντέχουν να την υπερασπιστούν και να την στηρίξουν οι «153» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
- Να προχωρήσει, αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, σε έναν ανασχηματισμό που θα τονώσει τους προβληματισμένους βουλευτές και θα δώσει αίσθηση επανεκκίνησης στους κουρασμένους πολίτες.
Η προσπάθεια όμως δεν διαγράφεται εύκολη, καθώς προϋποθέτει μηδενικές αναταράξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία και διάθεση πολιτικής ευελιξίας από την πλευρά των δανειστών. Και αυτή τη στιγμή, τίποτα εκ των δύο δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο…