Αλλά όπως ξεκαθαρίζουν το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο… οι κανόνες της Ε.Ε. πρέπει να τηρούνται. Και αναφέρουν με έμφαση, (αυτή είναι το κομβικό σημείο), αν δοθεί κάτι στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Γράφει χαρακτηριστικά η El Pais:
«Με ισχνά ερείσματα παρέμεινε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο. Όλη η Ευρώπη επιζητεί μία συμφωνία με την Ελλάδα, κανείς δεν επιθυμεί κάποιο ατύχημα. Η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της.»
Στην Πορτογαλία γράφει Público: «Βάσει τεχνικών όρων, η Πορτογαλία είναι εκείνη που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα βοήθησε την Ελλάδα».
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο μίλησε με σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα:
«Αν η Ισπανία δεν είχε δώσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, θα είχε κατά 50% βελτιώσει τη ανεργία και θα είχε αυξήσει τις συντάξεις κατά 38%»
Ποιο ξεκάθαρο δεν γίνεται δεν είναι αντίθετη με το ενδεχόμενο να πάρει η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός ανάσα. Είναι αντίθετη στην περίπτωση εκείνη που δεν καταφέρουν και αυτοί το ίδιο αμέσως μετά. Ωστόσο δεν αιτήθηκαν ποτέ κάτι ανάλογο.