ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα για εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής

tsipras-venizelos

Το ραντεβού των δυο ανδρών ορίστηκε προ ημερών, όταν ο κ. Βενιζέλος «πέταξε το γάντι» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν στη συνεδρίαση της συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε με νόημα:«ευτυχώς μου διαμηνύθηκε ότι ο κ. Τσίπρας ανταποκρίνεται στην πρόσκληση να έρθει να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα μετά το ταξίδι μου στην Άγκυρα και ενόψει του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στην Αθήνα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το αίτημά του για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών,έδειξε επί της ουσίας -όπως λένε συνεργάτες του- ότι δεν αρνείται τις θεσμικές επαφές, συνεπώς δεν είναι αδιάλλακτος.

Την ίδια ώρα, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου έχουν φροντίσει να τηρήσουν τις…δέουσες αποστάσεις ασφαλείας.«Είναι μια συνάντηση αυστηρά περιορισμένη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και άλλα θέματα, καθώς και τα προσεχή ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα καθιστούν θεσμικά αναγκαία αυτή τη συνάντηση. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δίνοντας έτσι τον τόνο, για να μην υπάρξουν…παρεξηγήσεις.

Είναι σαφές δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «διαβάσει» τις προθέσεις της άλλης πλευράς, γι’ αυτό και προσέρχεται στη συνάντηση μετρημένος και καλά προετοιμασμένος, για να ενημερωθεί επί των εξελίξεων στα εθνικά θέματα, και ειδικότερα στο Κυπριακό και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας»

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά το ταξίδι του κ. Βενιζέλου στην Τουρκία και εν όψει του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο, 5-6 Δεκεμβρίου.

Σημειωτέον δε, ότι στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, ότι είναι ένα καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη, ο θεσμός αυτός να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης και να μην ενταχθεί σε μια επικοινωνιακή λογική επικάλυψης της έντασης με σωρεία ανούσιων διακηρύξεων.

Πηγή: iefimerida.gr