Συνεδριάζει η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με το βλέμμα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στον Μάιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως τη λύση στη δύσκολη εξίσωση της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο Εξωτερικό της Χώρας, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, παίρνοντας αποστάσεις από τις απειλές υπουργών και άλλων στελεχών, ότι δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Τόνισε μάλιστα ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να προτείνει να μεταφερθούν όλες οι δόσεις προς το ΔΝΤ σε μια στο τέλος Ιουνίου.
Λίγα λεπτά μετά τις 6, προσήλθαν στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πεζή αυτή τη φορά και όχι με τη μηχανή του, όπως μας έχει συνηθίσει.
Η συνεδρίαση γίνεται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης μετέχουν επίσης ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Στη συνεδρίαση μετέχει και η ομάδα διαπραγμάτευσης που συμμετέχει στο Brussels Group. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη σύσκεψη θα γίνει εκτίμηση του τοπίου που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις και ο σχεδιασμός εν όψει της συνέχειας των συνομιλιών από αύριο, στο Brussels Group.
Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται επί τάπητος στη διαπραγμάτευση είναι ο ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι, ειδικά για τον ΦΠΑ, δανειστές και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία επί των τριών συντελεστών (7%, 14%, 22%) που έχει προτείνει η Αθήνα. Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει μάχη, ώστε να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα πρώτης ανάγκης στο χαμηλό συντελεστή.
Σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό, η πλευρά των εταίρων το υπολογίζει στα δύο δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι κάτω από ένα δισ. ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με τις εκτιμήσεις προκύπτει από τεχνικής φύσης καταγραφή των δαπανών, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Για παράδειγμα, στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά, οι εταίροι ζητούν να υπολογίζονται στον προϋπολογισμό το μήνα που θα πληρώνεται η δόση της αγοράς.
Παράλληλα, συζητούνται και ζητήματα που θέλει η ελληνική πλευρά να μπουν σε συμφωνία, όπως το επενδυτικό πακέτο, το θέμα της διευθέτησης του χρέους -ενώ δεν υπάρχει πίεση για τα εργασιακά.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, όπως ειπώθηκε και στη Ρίγα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ έχουν εκφράσει την επιθυμία να υπάρξει συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
«Βεβαίως και είμαστε μπροστά σε συμφωνία», ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, απαντώντας θετικά σε ερώτηση για το αν οι θεσμοί προτίθενται να καλύψουν το 1/4 της διαδρομής που τους αφορά.
Ότι η συμφωνία είναι «θέμα ωρών», εκτίμησε το πρωί και ο Πάνος Καμμένος.
Διαβάστε επίσης: