Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον, παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΕΡ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει στόχο την έξοδο από το πρόγραμμα, που προβλέπεται το επόμενο έτος. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεστε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της ευρωζώνης;
ΑΠ. Η κρίσιμη απόφαση του Eurogroup περιέχει δύο στοιχεία που συμβάλλουν σημαντικά στην προοπτική εξόδου στις αγορές το επόμενο έτος, όταν τελειώνει το πρόγραμμα. Το πρώτο είναι η ρήτρα ανάπτυξης, που συνδέει τις αποπληρωμές με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και το δεύτερο είναι η δημιουργία προστατευτικών μηχανισμών που θα διασφαλίσουν την έξοδο στις αγορές, όπως έχει σχεδιαστεί. Το νέο Eurogroup πήγε πολύ καλά, όλοι αναγνώρισαν ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται όπως προβλέπεται και οι μακροοικονομικοί δείκτες παραπέμπουν σε ανάκαμψη της οικονομίας και μάλιστα οριστική. Αναμένουμε ανάπτυξη της τάξης του 2% για φέτος, η ανεργία μειώνεται διαρκώς και ελπίζουμε ότι σύντομα θα φθάσει σε επίπεδα κάτω του 20%. Θυμηθείτε ότι αρχίσαμε από το 27%.
ΕΡ. Πόσο εφικτοί είναι οι όροι των πιστωτών της ευρωζώνης; Είναι ευχαριστημένοι με την Ελλάδα. Αυτό όμως δε σημαίνει και ότι θέλουν να παραχωρήσουν περαιτέρω ελάφρυνση…
ΑΠ. Θεωρώ ότι όλοι οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Όλοι δεσμεύονται από όσα διατυπώθηκαν εγγράφως και υπογράφτηκαν. Η Ελλάδα κάνει όσα συμφωνήθηκαν από την έναρξη του προγράμματος και περιμένουμε από όλους τους πιστωτές να κάνουν το ίδιο. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και αυτό επειδή υπάρχει μία νέα δυναμική. Η πολιτική συζήτηση που άρχισε στην Ευρώπη αποτελεί για εμάς ξεκάθαρο σήμα ότι αντλήθηκαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και μαθήματα από μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, ώστε να υλοποιηθεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μη γίνουμε μάρτυρες άλλης κρίσης του μεγέθους της ελληνικής.
ΕΡ. Κύριε υπουργέ, θα είναι μία καθαρή έξοδος τον Αύγουστο του 2018, ώστε να απαλλαγείτε από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών;
ΑΠ. Η έξοδος θα είναι καθαρή και θα υποστηρίζεται από τους μηχανισμούς που αποφασίστηκαν από το Eurogroup και τον ΕΜΣ. Επαναλαμβάνω ότι ο ΕΜΣ αποφάσισε να δημιουργήσει προστατευτικούς μηχανισμούς που θα διασφαλίσουν την έξοδο στις αγορές. Οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν πάντα μεγαλύτερη δυνατότητα, ένα πλεονέκτημα όταν βγαίνουν στις αγορές και αυτό είναι το γεγονός ότι είναι μέλη της ευρύτερης οικονομικής κοινότητας της Ε.Ε.
ΕΡ. Τι γίνεται με το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Τι θέλετε εσείς από το ΔΝΤ για το πρόγραμμα που εξελίσσεται;
ΑΠ. Πρόκειται για κρίσιμο ερώτημα, επειδή κατά το πρόσφατο παρελθόν είδαμε ότι το ΔΝΤ είναι ο πιο απαισιόδοξος από όλους τους εταίρους μας. Δυστυχώς έχουν κάνει προβλέψεις για την οικονομία μας που δεν δικαιώθηκαν. Τώρα, περιμένουμε όλοι να τηρήσουν τη συμφωνία. Δεν θέτουμε ζήτημα περί της παρουσίας ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα. Αυτό που λέμε είναι πως οι πάντες πρέπει να τηρήσουν αυτά που όλοι μαζί έχουμε συμφωνήσει. Περιμένουμε όλοι οι εταίροι να κάνουν το ίδιο. Ελπίζουμε, πάντως, ότι αυτή η αξιολόγηση δεν θα καθυστερήσει, όπως η προηγούμενη, λόγω διαφωνιών μεταξύ των θεσμών.
ΕΡ. Κύριε υπουργέ, ποιος είναι ο σκοπός του ταξιδιού σας στην Ουάσιγκτον και πώς είναι οι σχέσεις σας με την αμερικανική κυβέρνηση;
ΑΠ. Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν έναν ενισχυμένο οικονομικό ρόλο στην περιοχή. Παραδοσιακά είχαν ρόλο σε ζητήματα ασφάλειας, πρόσφατα όμως είδαμε ένα αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα υποδομών, για τον τουρισμό και άλλους τομείς από αμερικανικές εταιρείες. Αυτό είναι πολύ θετικό, καλωσορίζουμε αυτή την τάση και είμαστε εδώ για να την ενισχύσουμε. Σημειώστε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, του χρόνου, οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα. Αναμένουμε τότε μία πολύ καλή παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων από άποψη μεγέθους και ουσίας. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ηγούνται των τεχνολογικών αλλαγών και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη νέα σελίδα που γυρνά η Ελλάδα.